01:53, sre, 17. Apr

Številni sadni napitki na trgovskih policah, med njimi velike razlike





Na trgovskih policah najdemo številne sadne napitke. Kot pišejo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so med njimi velike razlike. Ste vedeli, da vsebnost sadja v napitku razkrije že ime izdelka, ki se običajno nahaja na zadnji strani embalaže?

Vir: pixabay.com

Na embalaži najdemo napise kot so sadni sok, nektar, sadna pijača in sadni napitek. Pa veste v čem se razlikujejo?

Sadni sok

Sadni sok je skladno z zakonodajo definiran kot izdelek, pridobljen iz užitnega dela sadja. Gre torej za 100 % sadni sok, pridobljen s prešanjem sadežev.

Nektar
Če sadnemu soku dodamo vodo, sladkor, med ali sladila, dobimo sadni nektar. Nektar ima v primerjavi s sokom manjši delež sadja. Večina vsebuje med 25 in 50 % sadnega soka.

Sadna pijača
Kadar napitki vsebujejo manjši delež sadja, kot to določa minimalni sadni delež za posamezne vrste nektarjev, pa gre za sadno pijačo. Delež sadja v njih je praviloma manjši od 25 %.

Sadni napitki so energijsko bogata živila. Prekomeren vnos energije iz kateregakoli vira je povezan z večjim tveganjem za prekomerno telesno maso in druge kronične nenalezljive bolezni še posebno takrat, kadar nismo zadostno telesno dejavni. Zato velja priporočilo, da zaradi visoke vsebnosti sladkorja, vse sladke napitke omejimo.

Slednje je povzela avtorica objave na spletni strani ZPS, Nina Križnik. Podrobnosti si preberite na tej povezavi.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.