05:34, sob, 20. Apr

Stiske starostnikov zaradi oteženih stikov med epidemijo vse večje





V okviru projekta Sodobne oskrbe starostnikov (SOS) Ptuj na terenu opažajo, da so zaradi epidemije še vedno omejeni stiki starostnikov z drugimi. Sami starostniki pa potrebujejo veliko pomoči pri informiranju o denarnih prejemkih, predvsem pa pri vzpostavljanju stikov z osebnim zdravnikom in ustanovami, kjer so zaradi epidemije oteženi stiki.

Socialna delavka Katja Kuclar, ki je zaposlena na projektu SOS Ptuj, je izpostavila, da je v štirimesečnem terenskem delu opazila veliko stisko starostnikov. Na terenu pomagajo starostnikom pri komuniciranju z osebnim zdravnikom, SPIZ-om in drugimi. Svojim uporabnikom pomagajo pri elektronski komunikaciji, saj so velikokrat tega nevešči. Mnogi niti nimajo interneta ali pa niso vešči uporabe.

Strokovni sodelavci in prostovoljci so večkrat edini obiskovalci starostnikov

Tistim, ki nimajo svojcev, ali pa so ti zelo oddaljeni, so delavci in prostovoljci na terenu marsikdaj edini socialni stik. Kuclerjeva je izpostavila stisko ene od uporabnic, ki komaj čaka, da jo obiščejo in ji pomagajo, saj nikogar drugega ni blizu. Povedala je tudi za primer starejših zakoncev, ko žena skrbi za moža. Takrat, ko pridejo delavci in prostovoljci na pomoč za moža, sama žena opravi drugo delo, gre v nabavo ali kaj drugega. Pri takih primerih se bojijo, da bi prišlo do izgorelosti svojca, ki skrbi za onemoglega partnerja. Zato skušajo pomagati tako, da bi si tudi žena lahko spočila v času, ko so pri njih na obisku. Izpostavila je tudi primer, ko družina, ki je imela več težav, onemogle bližnje sorodnice ni mogla dati v dom za starostnike, ker so se bali, da se bo tam okužila s koronavirusom. Pred kratkim, ko so se razmere v domovih za starostnike sprostile, so preko SOS Ptuj in Centra za socialno delo uspeli, da so gospo prednostno obravnavali in sprejeli v dom.

Marca uvajajo celodnevne meritve vitalnih funkcij

Vodja SOS Ptuj, Sodobne oskrbe starostnikov Ptuj, Andreja Potočnik, je poudarila, da marca v SOS Ptuj začnejo novo storitev: ponudili bodo meritev vitalnih funkcij preko celega dneva, pri tem pa bodo imeli uporabniki možnost tudi pritiska na gumb za nujne primere, npr. pri padcu, poškodbi ali čemu drugemu, saj se lahko zgodi, da je uporabnik takrat sam ali pa ne more priti do telefona. Izpostavila je, da imajo v okviru SOS Ptuj uporabnike večinoma iz Mestne občine Ptuj, iz občin Kidričevo, Hajdina in Destrnik. Iz drugih občin, ki jih prav tako pokrivajo, pa je uporabnikov precej manj oziroma je njihovo število razdrobljeno.

Center za socialno delo Ptuj opaža nihanje števila uporabnikov

Pri projektu SOS Ptuj je aktiven tudi Center za socialno delo Ptuj. Direktor centra Miran Kerin je izpostavil, da je število uporabnikov lani in letos precej nihalo, pri tem je iskal vzrok za to delno v tem, da traja epidemija, delno ali pa še bolj pa v tem, da so mnogi svojci starostnikov lani spomladi izgubili delo ali pa bili poslani na čakanje. Zaradi tega so bili lahko doma sami skupaj s starostniki ter prevzeli skrb in pomoč zanje. Lanskega aprila so tako imeli 85 uporabnikov, ko se je začela kriza. Nato je število precej upadlo, sploh čez poletje. Jeseni so imeli 111 uporabnikov, decembra pa 91. Zdaj imajo eno vodjo in 19 oskrbovalk, pomoč na domu pa CSD Ptuj nudi po vsem območju. Pri tem direktor opaža razliko v številu efektivnih ur med ruralnimi območji, npr. Ljubljano, in njihovem območju, ki ni strnjeno naseljeno, gre za Haloze in Slovenske gorice. Samo pomoč na domu izvajajo tudi ob praznikih in ob nedeljah, v celotno pomoč pa je vključenih več dejavnosti: od ohranjanja socialnih stikov do gospodinjske pomoči.

Poudaril je, da je CSD Ptuj zavestno vstopil v projekt SOS Ptuj, saj so se zavedali, da so s svojimi aktivnostmi sestavni del projekta. Dodano vrednost sodelovanja pa vidi v tem, da bo sprejet zakon, ki bo obravnaval celostno, integrirano oskrbo starostnikov. Prav zaradi tega upajo, da bodo poslanci imeli toliko politične modrosti, da bodo sprejeli zakon o dolgotrajni oskrbi.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.