19:22, tor, 10. Sep

Stroka opozarja, ljudje pa imajo deljeno mnenje o lockdownu





Glede na to, da je Logarjeva že pred začetkom jesenskih počitnic predlagala, da bi ljudje med počitnicami omejili druženje, in da Vlada RS vse pogosteje omenja, da se bo zaradi vse višjih številk okužb s covidom najverjetneje novembra uvedlo popolno zaprtje (lockdown), nas je zanimalo, ali bodo naši bralci upoštevali predlog Logarjeve.

Zato smo objavili anketo, v kateri smo vprašali bralce, ali bodo med jesenskimi počitnicami omejili druženje.  Na anketno vprašanje je odgovorilo 1.933 sodelujočih.

Da  bodo omejili druženje, je odgovorilo 56 odstotkov ali 1.073 sodelujočih. Da druženja ne bodo omejili, pa je odgovorilo 44 odstotkov sodelujočih oziroma 860.

Stroka opozarja

Naj spomnimo, vodja posvetovalne skupine za zajezitev covida-19 Mateja Logar je predlagala 18. oktobra, da bi ljudje sami izvedli manjše prostovoljno zaprtje družbe, tako, da bi s tem vplivali na obnašanje epidemije v naslednjem mesecu, torej novembru. Nekateri so temu naklonjeni, drugi ne. Pred kratkim pa je predstojnik Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Mario Fafangel v izjavi za medije dejal: “Če se bodo odločevalci odločali za zasilno zavoro oziroma lockdown, potem naj bo to res pravi lockdown, ki bo veljal za vse.” Ob tem je izpostavil, da se situacija v Sloveniji slabša, da slika sicer ni tako črna kot lani, a dnevne številke so visoke. Poudaril je, da epidemiologe “skrbi resigniranost, da gremo v prekuževanje, kot da je to edina pot, in da se bo epidemija končala le tako, da se bomo vsi okužili, določeni bodo umrli, odločevalci pa bodo v določenem trenutku posegli po zasilni zavori. Naj ne bo špekulacij, posegli bodo po zasilni zavori. Vsak odločevalec, v kateri koli državi, bo v danem trenutku, ko zdravstveni sistem ne bo zmogel več, potegnil zasilno zavoro.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.