22:17, čet, 25. Apr

Strokovni direktor UKC Maribor: “Zdi se nam, da življenje teče v dveh vzporednih svetovih”





Direktor UKC Maribor Anton Crnjac je ob trenutno malenkost izboljšanem stanju glede števila izpostavil, da se mogoče čuti nekoliko olajšanja pri temu, a da se pri temu ne smemo slepiti, da to trenutno stanje vodi v svetlo prihodnost, saj se lahko stanje hitro spremeni in tudi poslabša.

Izpostavil je, da so ponekod še vedno sila resno, hkrati pa je povedal še apel za sodržavljane in sodržavljanke, naj se držijo pravil in cepijo. Sploh zaradi tega, ker prihaja praznični mesec.

Pomočnica direktorja za zdravstveno nego UKC Maribor Hilda Rezak je osvetlila trenutno situacijo zaposlenih v zdravstveni negi. Zdaj imajo preko 300 zaposlenih v zdravstveni negi prerazporejenih v različna covidna delovišča. Od tega je 140 medicinskih sester razporejenih v tri enote covidne intenzivne oskrbe stopnje 3 in v 5 akutnih covidnih oddelkov. Pomagajo pa jim medicinske sestre iz zdravstvenih domov. Zahvaljujejo pa se prostovoljcem iz rdečega križa in slovenske filantropije ter pripadnikom Slovenske vojske.

Tudi sama ima apel za javnost, saj je zdravstveno osebje preobremenjeno.

Strokovni direktor v UKC Maribor Matjaž Vogrin je dejal, da v zadnjem tednu številke bolnikov na intenzivnih in akutnih oddelkih stagnirajo, v zadnjih dveh dneh so za malenkost padle. Ob tem pa je opozoril, da se jim zdi, da življenje teče v dveh vzporednih svetovih. Prvi je na njihovih oddelkih, drugi pa je zunaj zidov, v mestnih središčih, na sejmih, na zabavah, v trgovskih centrih, kjer teče popolnoma normalno. Zato prosi, da naj se ljudje potrudijo, da bo hospitalizacij čim manj, da bo življenje lažje tudi za zdravstvene delavce.

Povedal je, da so številke hospitaliziranih na intenzivnih in akutnih oddelkih padle za zelo malo, kar pa pomeni, da zaposlenih ne morejo še razporejati nazaj.

Povedal je še, da izvajajo operacije na približno 33 odstotkih operativnega programa, pri tem pa zagotavljajo vse urgentne in onkološke operacije. Pacienti s stopnjo hitro in tudi zelo hitro pa praktično ne prihajajo na vrsto. Če se bo številko hospitaliziranih bolnikov na intenzivni terapiji covidnih oddelkov občutno zmanjšalo pod 42, pa bi po njegovih besedah lahko bistveno povečali število operacij.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.