09:38, čet, 28. Mar

Študenti ponovno izdelovali mostove iz testenin





Ali je kaj trden most, se danes znova sprašujejo na mariborski fakulteti za gradbeništvo. Tam namreč že peto leto zapored poteka tekmovanje v izdelavi mostov iz špagetov. Takšne konstrukcije lahko nosijo več deset kilogramov obremenitve, zaradi spremembe pravil pa računajo, da bodo letos podrli nov rekord.

Zajeta slika

Gre za mednarodni projekt združevanja in tekmovanja študentov gradbeništva, ki ga zdaj že tradicionalno prirejata društvo študentov in študentski svet fakultete za gradbeništvo v Mariboru.

Na tekmovanju ekipe sprojektirajo in zgradijo most iz špagetov ter nato tekmujejo v njihovi vzdržljivosti pod različnimi obremenitvami. Letos se za zmago poteguje enajst ekip, pri čemer prvič sodelujejo tudi srednješolci. Dve ekipi sta iz tujine, in sicer iz Tuzle in Niša.

Ekipe so začele z delom v torek, danes popoldne pa bodo svoje mostove postavile na ogled in preizkusile njihovo trdnost.

Kot je povedal eden od organizatorjev Mitja Beber, so letos nekoliko spremenili pravila in povečali predpisana razpon in težo mostu, zaradi česar računajo, da bodo zgrajeni mostovi prenesli še večje obremenitve kot v prejšnjih letih. Trenutni rekord je padel pred dvema letoma, ko je zmagoviti most prenesel 27 kilogramov bremena.

Mostovi iz špagetov so svojevrsten dosežek, saj lahko nosijo tudi do 70-kratnik svoje lastne teže. Seveda če se ga ustrezno načrtuje in sestavi. Pomembna sta torej tako pravilnost izračunov kot natančnost gradnje.

Za testenine so se po besedah Beberja odločili, ker gre za zelo homogen, enostavno sestavljiv in cenovno dostopen material. V laboratoriju so preizkusili sedem različnih trgovskih znamk špagetov, najbolje pa so se odrezali tisti znane italijanske blagovne znamke.

Čeprav so mariborski študenti s svojim projektom seznanili tudi omenjenega italijanskega proizvajalca, se za sponzorstvo niso uspeli dogovoriti. Zato morajo kriti gradbeni material za mostove iz lastnega žepa.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.