00:27, pet, 29. Mar

Študentom invalidom pripomočki za lažji študij





Študentska organizacija Univerze v Mariboru je v sodelovanju z Društvom študentov invalidov Slovenije, študentom invalidom v uporabo predala pripomočke, ki jim bodo pomagali pri nadaljnjem študiju oziroma gibanju doma ter na fakulteti. Pripomočkov se je razveselilo 5 študentov.

Že šesto leto zapored so v ŠOUM-u speljali ta projekt. “ŠOUM področju študentov invalidov posveča veliko pozornosti in skozi celotno leto nudi pomoč tistim, ki so zaradi takšnih ali drugačnih posebnosti prikrajšani za normalno opravljanje študija,” razlaga vodja projekta Darija Močnik. ŠOUM tako vsako leto izda razpis, na katerega se študenti invalidi prijavijo z motivacijskim pismom.

Študentka preizkuša pripomoček
Študentka preizkuša pripomoček

Kot nam je pojasnila Nataša Mauko Žimšek iz Društva študentov invalidov Slovenije, je študente potrebno bodriti in jih spomniti na razpis. “Sami se ponavadi nočejo izpostavljati, zato jih v društvu spodbujamo. Ko so izbrani in prejmejo pripomočke pa je veselje nepopisno,” pravi. Dodala je, da je partnerstvo med organizacijo in društvom preraslo v dobro partnerstvo, s katerim lahko izboljšajo življenje mladim, ki potrebujejo dodatno pomoč. “V Mariboru je trenutno okoli 40 študentov invalidov,” je pojasnila.

Letos so študenti prejeli pripomočke v vrednosti nekaj več kot 2200 evrov. Prejeli pa so inhalator za študenta s cistično fibrozo, tablični računalnik za lažje sledenje predavanjem študenta z okvaro sluha, monitor za računalnik za manjše naprezanje oči študenta z okvaro vida, telovadno žogo, ravnotežno blazino, vadbene trakove in elektro stimulator pa za študentko, ki okreva po operaciji.

Razpis za leto 2017

Tudi za letošnje leto oziroma za leto 2017 so v ŠOUM-u odprli razpis “Pomoč študentom invalidom”, na katerega se lahko študenti invalidi prijavljajo skozi celotno leto oziroma do porabe sredstev. Ker nudijo pomoč v različnih oblikah, lahko študenti zaprosijo tako za pomoč v obliki pripomočkov, učne pomoči, potnih stroškov, stroškov bivanja ali ostalih stroškov, ki nastajajo ob študiju.

pripomočki invalidi, šoum

Razpis je objavljen na spletni strani Društva študentov invalidov Slovenije in na spletni strani ŠOUM-a.

Vsi, ki bi potrebovali več pomoči oziroma še niso včlanjeni v Društvo študentov invalidov, pa jih v društvu vabijo na dan odprtih vrat, ki bo v petek, 10.1.2017 v pisarni društva na Koroški cesti 53d v Mariboru, med 10. in 14. uro.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.