Študentsko delo bo odslej bolj urejeno področje

Za študentsko delo se z današnjim dnem začenjajo uporabljati določbe novele zakona za uravnoteženje javnih financ, po katerih bo študentov neto zaslužek nekoliko manjši, obremenitev delodajalca pa nekoliko večja. Vendar bo študent vključen v pokojninsko zavarovanje, minimalna urna postavka pa je 3,8 evra neto.

denar

Prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki ga bodo od študentskega dela morali plačati študentje, bo obračunan po stopnji 15,5 odstotka, prispevek delodajalca pa po stopnji 8,85 odstotka.

Celotna obremenitev študentskega dela za delodajalce se z dozdajšnjih 30,38 odstotka dviguje na 33,74 odstotka. Če je delodajalec za plačilo študentu v višini 100 evrov do zdaj moral plačati 130 evrov, bo moral po novem 133 evrov. Študent bo namesto celotnih 100 evrov kot do zdaj dobil neto 85 evrov, a bo zaradi plačila prispevka za pokojninsko in invalidskega zavarovanja vključen v to zavarovanje.

Od študentskega dela bo treba plačati koncesijsko dajatev v višini 16 odstotkov in dodatno koncesijsko dajatev za študentske domove v višini dveh odstotkov.

Vir: STA

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

0 KOMENTARJEV