04:09, čet, 25. Apr

Subvencije za prilagoditev podnebnim spremembam





Objavljen je nov razpis za naložbe Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije, s katerim se kmetije prilagajajo podnebnim spremembam in razpis za naložbe v predelavo in trženje kmetijskih izdelkov. Čas za oddajo vlog je od 25. februarja do vključno 29. maja.

foto: bralec M.J.
foto: bralec M.J.

Višina razpisanih nepovratnih sredstev znaša 6.600.000 EUR. Od tega bo 500.000 EUR namenjenih za naložbe nosilcev majhnih kmetij, 3.600.000 EUR za naložbe fizičnih oseb, razen samostojnih podjetnikov posameznikov in nosilcev majhnih kmetij, ali za skupino kmetov ter 2.500.000 EUR za naložbe samostojnih podjetnikov posameznikov in pravnih oseb. Do podpore so upravičeni stroški naložb, ki so nastali po vložitvi vloge na javni razpis do vložitve zadnjega zahtevka za izplačilo sredstev prav tako so do podpore upravičeni morebitni splošni stroški, ki so neposredno povezani s pripravo in izvedbo naložbe, ter so nastali od 1. januarja 2014 do vložitve zadnjega zahtevka za izplačilo sredstev.
Predmet podpore so individualne in kolektivne naložbe kmetijskih gospodarstev v lastno primarno pridelavo kmetijskih proizvodov. Gre za nakup in postavitev mrež proti toči, nakup in postavitev rastlinjakov in pripadajoče opreme, ureditev trajnih nasadov z vidika uvajanja tržno primernejših sort in izboljšanja tehnologije pridelave, ureditev zasebnih namakalnih sistemov, ki imajo enega uporabnika, ter nakup in postavitev namakalne opreme, ki je lahko samostojna naložba. S tem želi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano kmete vzpodbuditi h gojenju tržno zanimivih sort in uporabi boljše tehnologije pridelave v trajnih nasadih. Gre torej za naložbo v ureditev trajnih nasadov sadovnjakov, vinogradov, oljčnikov in hmeljišč, s sajenjem sort rastlin in podlag, ki so manj občutljive zoper bolezni, škodljivce, pozebo in sušo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.