15:23, ned, 25. Avg

Svet nogometa zavit v črnino





Po dolgem boju z rakom je v starosti 70 let umrl nekdanji nemški nogometni trener Christoph Daum, je sporočila njegova družina, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Daum, ki je treniral številna moštva v Nemčiji in tujini ter bil kandidat za prevzem nemške reprezentance, je bil med drugim trener nekdanjega slovenskega igralca Milivoja Novakovića.

Daumova družina je sporočila, da je umrl v soboto “spokojno, obkrožen s svojo družino”.

Potem ko so mu leta 2022 odkrili raka, se je Daum sprva umaknil iz javnega življenja, a se je pozneje vrnil v središče pozornosti.

“Rak je izbral napačno telo,” je Daum rekel v intervjujih in pogovornih oddajah, pri čemer je s svojim borbenim duhom navdihoval druge.

Daum, tudi sam nogometni igralec, je bil kot trener zmagovalec elitne nemške bundeslige s Stuttgartom leta 1992. V 30 letih je treniral devet različnih klubov ter osvojil 10 naslovov.

Bil je tudi prvi kandidat za prevzem selektorskega mesta v nemški reprezentanci, dokler njegove kariere leta 2000 ni zamajalo končno priznanje, da je vzel kokain, zaradi česar so ga odpustili pri takratnem klubu, katerega trener je bil, Bayerju Leverkusnu.

V svojem razgibanem življenju je pogosto poudarjal sporočilo: “Lahko padeš. Ni pomembno, kako pogosto padeš. Le vstati moraš.”

V letih od 2006 do 2009 je bil trener Kölna, katerega član je bil tudi nekdanji slovenski reprezentant Milivoje Novaković.

Daum je Novakovića 12. septembra 2008 postavil za kapetana prve ekipe, vendar je slovenski napadalec konec novembra 2009 kapetansko funkcijo izgubil zaradi spora z novim trenerjem Kölna Zvonimirjem Soldom.

Daum je bil kot trener trikrat turški prvak, enkrat z Bešiktašem in dvakrat s Fenerbahčejem, naslov avstrijskega prvaka je osvojil z dunajsko Austrio. V svoji bogati trenerski karieri je bil tudi selektor Romunije.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.