07:16, čet, 8. Avg

Svet UKC Maribor o čakalnih dobah in prvih ukrepih Lavreta





Svet zavoda Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor je na seji med drugim obravnaval dodatne programe za skrajševanje čakalnih dob, saj tudi mariborska bolnišnica želi kandidirati za del od skupaj osmih milijonov evrov, ki jih je v ta namen razpisala država. Ob tem so obravnavali še načrtovane ukrepe v. d. direktorja Janeza Lavreta.

Kot je po seji povedala predsednica sveta zavoda Vlasta Kovačič Mežek, so z dosedanjimi predlogi za obvladovanje kriznih razmer po prihodu novega direktorja zadovoljni. Med ukrepi je omenila tudi dogovor sodelovanja z Onkološkim inštitutom Ljubljana, po katerem se bodo od septembra onkološki bolniki severovzhodnega dela Slovenije vendarle lahko zdravili v Mariboru, urejanje razmer zaradi pomanjkanja anesteziologov ter problematike na ostalih, morda manj izpostavljenih oddelkih.

Še naprej sodelujejo z reškimi anesteziologi

V zvezi z usodo nadaljnjega sodelovanja z reškimi anesteziologi je Kovačič Mežkova povedala, da zaenkrat pogodbe še vedno preverjajo, zato dokončnih zaključkov še niso sprejeli in ti še naprej sodelujejo. Ob tem si prizadevajo za intenziviranje sodelovanja s slovenskimi in tujimi anesteziologi preko dodatnih zaposlitev, s čimer bi, kolikor je mogoče, zmanjšali potrebe po pogodbenem sodelovanju in če bo le mogoče, še letos s tem tudi prekinili.

predsednica sveta zavoda UKC Maribor Vlaste Kovačič Mežek

Za zdaj so preko dveh mednarodnih razpisov uspeli zaposliti eno dodatno anesteziologinjo, v postopku pa sta še dva specializanta.

Sicer pa na področju skrajševanja čakalnih dob prioritetno obravnavajo kardiologijo, kjer v hiši sami vidijo možnosti za to. Medtem ko na ortopediji, kjer so čakalne dobe tudi dolge, programa že zdaj ne dosegajo v celoti, a to predvsem zaradi dejstva, da ena operacijska dvorana ne dela zaradi pomanjkanja anesteziologov.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Svet zavoda se je seznanil tudi s poslovanjem UKC Maribor po prvih treh mesecih, ki za to obdobje kaže okoli 640.000 evrov izgube. Vodstvu bolnišnice so naložili, da do septembrske seje, ko bodo obravnavali polletne rezultate, pojasni tudi, na katerih področjih prihaja do največjih odstopanj glede na načrte ter predlaga ukrepe za obvladovanje tveganj.

Lavre je ob tem dodal, da se je moral v mesecu dni od prihoda veliko pogovarjati s predstojniki in zdravniki, vse klinike pa namerava obiskati po dopustih. V teku je razpis za novega predstojnika anesteziologije in po Lavretovih besedah so se že dogovorili za kandidata za omenjeni položaj, ki ga kolegi podpirajo.

JANEZ LAVRE

Nekaj izzivov nas čaka pri naraščajočih stroških materiala in zdravil, da jih uokvirimo. Pogoj za uspešno delo pa je predvsem, da zaženemo vse dejavnosti, za katere smo prejeli programe zavarovalnice, pa jih doslej še nismo zagnali,” je dejal prvi mož UKC Maribor in s tem tudi sam spomnil na začetek delovanja radioterapije in obsevanj bolnikov na onkologiji. Lavre je ob prihodu že izvedel nekaj sprememb v upravnem delu, tako da sta v njegovi ekipi dva pomočnika manj.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.