02:17, tor, 30. Jul

Svet UKC Maribor v novi sestavi o razmerah na anesteziologiji





Po vladni razrešitvi predsednika in še štirih drugih članov sveta zavoda UKC Maribor se bo danes sestal svet zavoda v novi sestavi. Poleg potrditve novih članov in izvolitve predsednika sveta zavoda imajo na dnevnem redu tudi seznanitev z razmerami na oddelku za anesteziologijo, kjer so minuli konec tedna poklicali na pomoč anesteziologe s Hrvaške.

novi urgentni center ukc maribor

Poleg dosedanjega predsednika sveta Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor Bogdana Čepiča so na predlog ministrstva za zdravje razrešili Ingmar Bloudek, Avgusta Rebiča, Antona Zorka in Simono Poljanšek. Namesto njih je vlada za člane do izteka mandata sicer 11-članskega sveta zavoda 4. septembra 2017 imenovala Ljuba Germiča, Draga Naberšnika, Stanislavo Naterer, Simona Trpina in Renato Babić Valentinčič.

Do razrešitve je prišlo po številnih kritikah na račun vodstva UKC Maribor zaradi težav na oddelku za anesteziologijo, intenzivno terapijo in terapijo bolečin, kjer so bili zaradi premajhnega števila anesteziologov lani prisiljeni omejiti število operacij. Da bi začasno rešil nastale težave, se je direktor Gregor Pivec dogovoril za občasen prihod skupno 20 anesteziologov iz kliničnega centra na Reki. Prvi štirje so minuli konec tedna že pomagali dežurati v Mariboru, a se še vedno vrstijo kritike zaradi pravne ureditve njihovega statusa in plačila.

Pogodbo o sodelovanju hrvaških anesteziologov je UKC Maribor sklenil prek ljubljanskega Inštituta za raziskave v medicini, ki ga vodi pravnik Miha Pogačnik. Po poročanju časnika Dnevnik to ni naključje, saj slednjega z bolnišnico povezuje dolgoletno poslovno sodelovanje. Na račun UKC Maribor naj bi Pogačnikovo podjetje in zasebna zavoda zaslužili več kot 550.000 evrov.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Sandra Tušar je v sredo pred sejo zdravstvenega sveta v Ljubljani izpostavila, da je kadrovska problematika stvar vodstva bolnišnic. “Direktor UKC Maribor Gregor Pivec se je skušal zadeve lotiti na različne načine in zdaj je našel rešitev, ki se je njemu zdela primerna. O tem, da je podpisal pogodbo z omenjenim inštitutom, nas UKC Maribor ali direktor nista seznanila, izvedeli smo iz tega, kdo je vlagal dokumentacijo za reške anesteziologe,” je povedala.

Ministrstvo bo po njenih besedah upoštevalo mnenje sveta zavoda. “Svet bo neposredno komuniciral z direktorjem, od njega zahteval odgovore in potem se bodo odločili po svoji vesti, kako bodo v tem primeru ravnali,” je dejala. V tej zgodbi jo sicer moti, da se veliko govori o denarju, malo pa o varnosti bolnikov.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.