19:58, čet, 2. Feb

Svetovni dan romskega jezika opozarja na potrebo po ohranjanju romskega jezika

Ob svetovnem dnevu romskega jezika v Zvezi Romov Slovenije vedno znova opozarjajo na pomembnost ohranjanja romskega jezika. Zato je tudi prav, da se Romi svoje identitete, tudi jezika ne sramujejo, le z njegovo uporabo se bo ta ohranil tudi za nove generacije, so prepričani v zvezi.

FOTO: Zveza Romov Slovenije

Romski jezik je temeljna osnova, ki jo je romski narod prinesel s seboj iz svoje nekdanje domovine Indije. Romani čhib oziroma romski jezik predstavlja kolektivne spomine Romov in njihovega razumevanja sveta in širše. Je popis “materialne in duhovne kulture”, ki so ji nekoč pripadali, čeprav vsebujejo tudi elemente kultur drugih narodov, s katerimi so prišli v stik med svojim dolgim potovanjem, navajajo v zvezi.

“Jezik je eden od najpomembnejših faktorjev za ohranitev lastne identitete in tega zavedanja ne smemo zanemariti,” meni predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat-Muc. Ob tem dodaja, da je za ohranjanje romske identitete jezik izjemno pomemben, zato mu je treba nameniti posebno pozornost.

Mnogi Romi se prilagajajo jeziku okolja

“Nevarnost za njegovo izginjanje je v tem, da ga mnogi Romi ne uporabljajo in se prilagajajo jeziku okolja. Zato s svetovnim dnevom opozarjamo na potrebo po ohranjanju romskega jezika,” pravi Muc. V zvezi si želijo, da se mlada generacija Romov začne zavedati, da je romski jezik bogat in lep jezik, ki ga je potrebno govoriti.

Na počasno izumiranje romskega jezika zaradi uspešne integracije v širše družbeno okolje opozarja tudi predsednik Foruma romskih svetnikov Slovenije Darko Rudaš. “Veliko romskih besed se nadomešča s slovenskimi, mlajše generacije pa romskega jezika ne uporabljajo za komuniciranje, čeprav ga razumejo. Naš jezik daje vedeti, da se ne smemo zapreti v geto, saj s tem škodujemo sami sebi, zato večkrat se bo slišala romska beseda, bolj bo sprejeta v družbi,” je poudaril za STA.

Pomemben segment kulturne dediščine na Slovenskem

Ta svetovni dan je tako po njegovih besedah opomin pred izginevanjem pomembnega segmenta kulturne dediščine na Slovenskem, pa tudi zaveza, da se zgradi okolje, v katerem bo imel romski jezik status nacionalnega bogastva.

Prav vprašanje standardizacije in položaj romskega jezika je po mnenju Rudaša tista najvišja oblika zagotovitve romskega dostojanstva tako za vsakega posameznika kot tudi za romski narod kot celoto. Prepričan je, da ni večjega dostojanstva od “lepe pokončne uporabe maternega jezika doma, v šoli in v vsakdanjem življenju”.

Veliko vlogo imajo tudi dela romskih literarnih ustvarjalcev

“Če se pogovarjaš s človekom v jeziku, ki ga razume, se mu pogovor vtisne v spomin. Če pa se z njim pogovarjaš v njegovem maternem jeziku, se mu besede vtisnejo v srce,” je še povedal Rudaš.

Pri ohranjanju romskega jezika imajo pomembno vlogo tudi dela romskih literarnih ustvarjalcev. Različna romska literatura se nahaja v Romskem informativnem centru Romic, so sporočili iz centra.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *