19:16, čet, 18. Apr

Ta konec tedna eden najbolj prometno obremenjenih





Zaradi začetka počitnic v nemških deželah Baden-Wuerttemberg in Bavarska ter skorajšnjih italijanskih kolektivnih počitnic je mogoče ta konec tedna na cestah od Avstrije in Italije proti mejama s Hrvaško in Madžarsko pričakovati precejšnjo gnečo. Na prometnoinformacijskem centru vsem, ki gredo na pot, svetujejo, naj se odpravijo dovolj zgodaj.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Kot je povedala Barbara Janežič s Prometno-informacijskega centra za državne ceste, največ gneče pričakujejo na Štajerskem, in sicer med mejnima prehodoma Šentilj in Gruškovje. Največ prometa je pričakovati v zadnjem delu avtoceste med Mariborom in Ptujem ter delih avtoceste od Ptuja proti Gruškovju, kjer je več delovnih zapor. Kolone bodo tudi na mejnem prehodu Gruškovje, zato voznikom svetujejo, da uporabijo ostale mejne prehode, kot so Središče ob Dravi, Zavrč in Dobovec pri Rogaški Slatini.

Precej gneče pričakujejo na dolenjski avtocesti, predvsem na mejnem prehodu Obrežje, nekaj tudi na mejnem prehodu Metlika. Tudi na primorski avtocesti brez gneče ne bo šlo. “Zaradi menjav turistov bodo zastoji nastajali v obeh smereh,” napoveduje Janežičeva. Promet bo povečan na mejnih prehodih Sečovlje, Dragonja, Starod, Jelšane in Sočerga.

Voznikom, se ta konec tedna odpravljajo na pot, na prometno-informacijskem centru svetujejo, da gredo od doma zgodaj zjutraj ali ponoči ter da se izogibajo najbolj obremenjenih cest. V soboto ne priporočajo potovanja med 8. in 14. uro v smeri proti Hrvaški ali nazaj, v nedeljo pa pozno popoldne.

Priporočajo tudi, da si za pot vzamete dodaten čas, da se od doma odpravite mirno in da vozite varno, da ne bo prihajalo do prometnih nesreč. “Vsaka prometna nesreča bo namreč botrovala dodatnim kolonam, ki lahko ta konec tedna dosežejo tudi 10 kilometrov in več,” dodaja Janežičeva.

Vodja AMZS šole vožnje in inštruktor varne vožnje Manuel Pungertnik dodatno priporoča, da se na pot odpravite pozitivno naravnani, da ste v prometu strpni in da greste na cesto spočiti. Če vozilo servisirate redno, kakšni posebni pregledi avtomobila niso potrebni.

V primeru, da z vami potujejo otroci, se je treba zavedati, “da je daljša pot zanje stresna in da jim je pogosto dolgčas”. “Zato jih poskušajmo zamotiti na kakšen način oziroma potovati takrat, ko spijo. Seveda pa pri tem ne smejo ležati na zadnjih sedežih, ampak morajo biti pravilno pripeti v svojih sedežih,” pravi Pungertnik. Priporoča tudi več postankov.

Ko naletite na zastoj, se je treba po besedah Pungertnika najprej pravilno razvrstiti tako, da je na sredini omogočena intervencijska pot. “Če ste na prehitevalnem pasu, se postavite ob levi rob avtoceste, če ste na voznem pasu pa desno tik ob odstavni pas. Tako bo nemoten pas reševalcem omogočen že takoj na začetku. Njegovo ustvarjanje iz kolone vozil, ki že stojijo, je namreč zelo težavno,” pravi.

Opozarja še, da je v primeru, ko vozila stojijo, prepovedano izstopanje iz avtomobila, kaj šele hoja ali sedenje na cestišču. “Smo na avtocesti, ne na igrišču ali parkirišču,” opozarja in dodaja, da zakon izstop iz vozila na avtocesti dovoljuje le v primeru, da je vozilo v okvari.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.