03:41, sob, 22. Jan

Ta teden virtualni karierni sejem za osnovnošolce, sledi mu sejem za srednješolce

V ponedeljek, 15. novembra 2021, se je začel virtualni karierni sejem. Najprej poteka sejem za osnovnošolce, od 22. do 28. novembra pa bo še virtualni karierni sejem za srednješolce.

Na spletni platformi Karierni sejem so pripravili že drugo leto zapored virtualni sejem za osnovnošolce in srednješolce, šole in podjetja iz vzhodno kohezijske regije. Letos prinaša tudi novosti, sicer pa še vedno velja, da je namenjen predstavitvi poklicev, izobraževanja, ponudb na trgu dela. Na sejmu so predstavljeni tudi deficitarni poklici in poklici prihodnosti.

Po izbiri regije se obiskovalec giblje po vsebinah oziroma dvoranah

Mladi se lahko vključujejo v virtualno središče, kjer bodo našli izobraževalne ustanove, ponudnike dela. V virtualnem okolju pa so na voljo tudi svetovalci, ki bodo mladim pomagali z nasveti. V virtualni karierni sejem pa se lahko vključijo tudi starši in izvedo več o tem, kar zanima njih in njihove otroke. Sejem je ponovno razdeljen na enote, ki so kot dvorane z raznimi kotički, kjer lahko na preglednem tlorisu izberejo, kaj želijo obiskati.

Iskalnik poklicev na virtualnem kariernem sejmu

Na virtualnem kariernem sejmu sodeluje tudi Štajerska gospodarska zbornica (ŠGZ). Aleksandra Podgornik iz ŠGZ je že pred samim sejmom dejala, da bodo tudi letos prisotni. Predstavljajo namreč deficitarne poklice, za katere je vse več zanimanja. Izpostavila je še, da je ŠGZ kot zastopnica zastopnica podjetij, ki so vključena vanjo, pri tem pa poročajo, katere profile zaposlenih iščejo, potrebujejo. Podgornikova mladim svetuje, da se čim bolj informirajo na sejmu. ŠGZ si še prizadeva predstaviti zelene poklice in poklice, ki so del krožnega gospodarstva.

V novi Karierni svetovalnici lahko obiskovalec izbere svetovalca

Aleš Pulko iz Območno obrtne zbornice Maribor (OOZ MB) je povedal, da je lanski karierni sejem presegel vsa pričakovanja, verjame, da bo tudi letos uspešen. Letos na devetih stojnicah virtualnega kariernega sejma OOZ MB predstavlja poklice, daje informacije o poklicih, štipendiranju, prostih mestih, najavah za prosta mesta, ima tudi portfelj poklicev. Imajo tudi kotiček za starše, učence, kjer bodo pomagali obiskovalcem.

Direktorica Fundacije Prizma, ki tudi sodeluje na sejmu, Dušanka Lužar Šajt, pravi, da pokrivajo potrebe po karierni orientaciji v vzhodni kohezijski regiji skupaj z drugimi ključnimi partnerji, ne gre samo za Maribor in okolico, ampak za celo vzhodno kohezijsko regijo. Sicer sodelujejo s šolami na terenu, imajo delavnice za učence, dijake, starše. Na sejmu predstavljajo tudi poklice prihodnosti, perspektivne poklice.

Kažipot na virtualnem kariernem sejmu

Mojca Kirbiš, predstavnica kolegija ravnateljev osnovnih šol, je pred sejmom poudarila, da so prav osnovne šole prve, ki se ukvarjajo z učenci, pri tem pa ugotavljajo, katera so njihova močna področja, kažejo jim prve karierne poti. Na šolah nudijo v tem tednu vodene oglede virtualnega kariernega sejma, učenci dobijo tudi možnost individualnega raziskovanja, nagovarjajo pa tudi starše.

V dvorani Mladi Maribor lahko izbira vsebine

Partnerji virtualnega kariernega sejma pa so tudi iz Mladinskega kulturnega centra (MKC) Maribor. Direktorica MKC Maribor Marja Guček je predstavila njihovo delovanje na sejmu. Imajo namreč široko paleto aktivnosti – Platforma Mladi Maribor, Festival Mladi Maribor, Banko idej, Živo knjižnico, ki je še posebej zanimiva, saj v njej lahko mladi govorijo z osebami, ki opravljajo različne poklice. V Živi knjižnici je zapisan tudi urnik, kdaj so te osebe na voljo za pogovor.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *