00:50, tor, 23. Jul

Takšno bo Martinovanje v srcu najstarejšega slovenskega mesta





Martinovanje, največji praznik vina, je v mestu z najstarejšo slovensko vinsko kletjo vedno posebno doživetje. Uživajte v glasbi, okušanju najboljših vin, mošta in drugih kulinaričnih dobrot lokalnih ponudnikov ter v vinsko obarvanem kulturnem programu.

V sklopu največjega praznika vina se tudi letos na Ptuju pripravlja bogato dogajanje. Vrhunec bo nedvomno sobotna javna brezplačna prireditev Martinovanje 2023 pod organizacijskim
okriljem Zavoda za turizem Ptuj in Mestne občine Ptuj, ob sodelovanju z lokalnimi vinarji in gostinci.

Orleki: vir Orleki

Martinovanje na Ptuju 2023 bo potekalo v soboto, 11. 11. 2023, na mestni tržnici

Celo soboto boste lahko uživali v vinsko obarvanem kulturnem programu s pričetkom ob 10.30. Dogajanje
bo vključevalo slavnostno otvoritev Martinovanja z županjo Mestne občine Ptuj Nuško Gajšek, Martinovo vinsko tržnico, Martinov repete kotiček, vinske vinogradniške igre in inavguracijo
novega princa karnevala, že 19. zapovrstjo.

Najmlajše bomo vabili na Martinčkovo ringarajanje, kjer bodo lahko izdelali klopotec in se igrali igre kot nekoč. Zabavali se bodo ob kamenčkanju, preskakovanju vrvi, fuclanju in še
mnogih skoraj pozabljenih igrah. Po popoldanskih nastopih Glasbene šole Karola Pahorja in skupine Limale sledi še vrhunec dogajanja z veliko Martinovo zabavo z Ginom & bandom ter ORLEKI.

Sodelovanje med Zavodom za turizem Ptuj in Orleki se je ob podpori Ptujske kleti spletlo v letošnjem poletju, ko se je glasbena skupina odločila za novo upodobitev ponarodele pesmi
Vinska trta, ki jo je leta 1833 spisal Anton Martin Slomšek. Orleki so za Vinsko trto, ki izide v prihodnjem tednu, posneli tudi videospot, v katerem so prikazane lepote krajine, kjer trta raste, ter se poklonili njenemu avtorju, škofu Slomšku, in živim spomenikom slovenskega vinogradništva in vinarstva: Stari trti na mariborskem Lentu ter najstarejšemu slovenskemu vinu, Zlati trti, ki ga skrbno varujejo v Ptujski kleti.

Fotografije Martinovanja na Ptuju 2022: Stanko Kozel

»Z vključitvijo posnetkov Ptuja v videospot Orlekov želimo še naprej graditi in pozicionirati Ptuj kot mesto vina in kulinarike v različnih medijskih pojavnostih,« pojasni direktorica Zavoda za turizem Ptuj, Tanja Srečkovič Bolšec.

Vino ni voda bo na različnih ptujskih lokacijah potekal tri vikende, med 13. 10. 2023 in 28. 10. 2023. Za letošnje degustacije so izbrani vinarji, ki se še niso imeli priložnosti predstaviti na festivalu. V sklopu festivala se bo lahko uživalo ob vinu šestih različnih vinarjev, prvič bodo organizirali tudi voden ogled Grajske vinske kleti z degustacijo in dogodek “wine and paint” – degustacijo s spremnim slikanjem. Ponovno bodo dobrodelni skupaj z Leo klubom Ptuj na dobrodelni licitaciji.

Zgolj nekaj korakov stran od Ptuja si boste lahko pred martinovim ogledali več kot 100 let staro prešo in se podali na nezahteven pohod med vinogradi.

Turistično vodenje bo obarvano s tradicijo gojenja vinske trte na ptujskem območju. Po vodenju si bomo na mestni tržnici privoščili še kostanje in mošt.

Martinova pojedina v Dominikanskem samostanu (sobota, 11. 11. 2023, 18.30, Dominikanski samostan)
Mogočni oboki križnega hodnika bodo čudovita kulisa za martinovo pojedino izpod rok kuharskih mojstrov Štajerske hiše kulinarike. Martinovo je praznik vina, zato bodo gurmansko
večerjo izpopolnila izbrana vrhunska vina iz Ptujske kleti. Izkusite preplet starodavne tradicije in svežine ”slow fooda” v zgodovinskem ambientu ob vrhunski kapljici in čudoviti glasbeni spremljavi.

Zgodbe Mestnega vrha (nedelja, 12. 11. 2023, 13.00, Vinogradniški muzej Stara preša) organizator: Društvo vinogradnikov in sadjarjev Osrednje Slovenske gorice

V nedeljskem popoldnevu boste na Stari preši na Mestnem Vrhu lahko okušali nova sveža vina ter poklepetali z aktualno ptujsko vinsko kraljico, Lucijo Kramer. Brunch Martinova pojedina (nedelja, 12. 11. 2023, od 12h naprej, Restavracija Grand Hotela Primus) organizator: Grand Hotel Primus Kulinarično razvajanje z bogatim izborom jedi na bifeju in »show cooking« neposredno pred vami.

Vabljeni na Martinovanje na Ptuj, v mesto z najstarejšo slovensko vinsko kletjo!

Podrobnejše informacije najdete na spletni strani.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.