19:36, pet, 19. Apr

Takšno odškodnino bi prejeli tisti, ki jim je zaradi cepljenja nastala škoda na zdravju





Vlada predlaga povračilo škode tistim, ki jim je zaradi cepljenja proti covidu-19 nastala škoda na zdravju. “Uvedba odškodninske odgovornosti in sistema odškodnin brez krivde je ključna pri ohranjanju zaupanja v varnost in kakovost cepiv in zagotavljanju učinkovitega in celovitega izvajanja nacionalnega programa cepljenja,” je dejal Janez Poklukar.

Enako kot pri zdravilih, se tudi pri cepivih v zelo redkih primerih lahko pojavijo resni neželeni učinki, vendar koristi cepljenja močno odtehtajo tveganja zaradi resnih posledic bolezni.

Zato vlada predlaga uvedbo povračila škode tistim upravičencem, ki jim je zaradi uporabe ali aplikacije zdravila za zdravljenje covida-19, ki ima začasno dovoljenje za promet, nastala škoda na zdravju. Do odškodnine so upravičeni tudi ožji družinski člani, je na današnji novinarski konferenci poudaril minister za zdravje Poklukar. Ob tem je vse ponovno pozval k odločitvi za cepljenje.

Kot škoda se ne šteje škoda iz strokovne nepravilnosti pri cepljenju ali škoda, ki je posledica neustrezne kakovosti cepiva, je pojasnil. Odškodnine bi veljale za primere, ko zaradi cepljenja ali zdravljenja nastanejo trajne in hude zdravstvene posledice. Resno trajno zmanjšanje življenjskih funkcij in upravičenost odškodnine bo presojala posebna komisija. Glede na predlog bi zakon veljal tudi za nazaj, predlagani časovni okvir za vlaganje zahtevkov pa bi bil večletni. Pri ureditvi ukrepa se vlada sicer naslanja na zakon o nalezljivih boleznih, ki že ureja odškodnine za obvezna cepljenja.

Glede na zakon o nalezljivih boleznih bi odškodnino v višini 60.000 evrov prejeli tisti, ki bi po cepljenju utrpeli resno in trajno zmanjšanje življenjskih funkcij. Odškodnino v višini 10.000 evrov bi prejeli starši otroka oz. zakonski ali zunajzakonski partner osebe, ki je umrla po cepljenju. Mladoletni otroci osebe, ki je umrla po cepljenju, pa bi prejeli 20.000 evrov odškodnine.

vir STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.