08:36, pet, 29. Mar

Talumova uprava in nadzorniki z razrešnico





Delničarji kidričevskega proizvajalca aluminija Talum so se na današnji skupščini seznanili z letnim in konsolidiranim letnim poročilom družbe za leto 2015, ob tem pa podelili razrešnico nadzornemu svetu in upravi družbe, ki jo vodi Marko Drobnič. S tem so potrdili delo nadzornega sveta ter uprave v preteklem poslovnem letu.

Talum, Kidričevo foto: STA
Talum, Kidričevo
foto: STA

Skupščina delničarjev, med katerimi je največji državni Eles, skupaj pa so bili prisotni trije, ki so predstavljali skoraj 95 odstotkov kapitala družbe, je ob tem za revizorja računovodskih izkazov za tekoče poslovno leto imenovala revizijsko družbo Deloitte Revizija iz Ljubljane.

Na predlog Elesa so potrdili tudi nekatere statutarne spremembe, pri katerih gre, kot so pojasnili v Talumu, zgolj za popravek in uskladitev formalnosti z dejanskim stanjem. Statut družbe namreč že zdaj vsebuje določbo o predhodnem soglasju nadzornega sveta k sklepanju posameznih poslov, zato je sprememba le uskladitvenega namena.

Sicer pa je Talum v prvi polovici letošnjega leta na ravni skupine ustvaril pozitivni poslovni izid v absolutni vrednosti 320.000 evrov. V prvem polletju so namreč prodali za štiri odstotke več proizvodov iz aluminija kot so načrtovali, predvsem zaradi večjega obsega redne prodaje, kar je predvsem posledica aktivnega dela na trgu in namenskega povečevanja obsega prodaje proizvodov z višjo dodano vrednostjo.

Kidričevski proizvajalec aluminija je leto 2015 po treh negativnih letih znova sklenil z dobičkom. S 318 milijoni evrov prihodkov od prodaje so skoraj za desetino presegli izkupiček leto pred tem, pod črto pa ustvarili okoli pol milijona evrov čistega dobička. Slednjega bodo namenili za pokrivanje preteklih izgub.

Kot je januarja povedal Drobnič, bodo letos glede na vse prognoze in doslej sklenjene pogodbe prihodki po njegovih besedah nižji, računajo na približno 300 milijonov evrov. To je še vedno več kot leta 2014, hkrati pa ocenjujejo, da bodo dobiček celo nekoliko povečali.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.