11:20, tor, 17. Sep

Teden mobilnosti na Muti: od Pešbusa, okrogle mize, spretnostnega poligona do odprtja kolesarnice z nadstrešnico





V sklopu dogajanja Evropskega tedna mobilnosti so na Muti naredili začasno popolno zaporo Šolske ulice v času od 16. do 22. 9. 2024 v neposredni bližini Osnovne šole Muta. Prav tako po centru do šole in vrtca velja umirjen promet, vrtec pa izvaja Pešbus. V petek bodo od centra Mute do Gortine tudi kolesarili, tam pa odprli kolesarnico z nadstrešnico.

Šolska ulica, za katero so predvideli zaporo, je ena izmed bolj obremenjenih ulic v jutranji in popoldanski konici v času prihoda in odhoda otrok v šolo. S postavitvijo zapore preprečujejo pretočnost prometa v šolskem okolišu in s tem omejujejo vožnjo avtomobilov v neposredni okolici šole in otrokom omogočajo kar najbolj varno pot v šolo. Ker gre za prometno zelo obremenjeno območje, kjer je frekvenca prometa zelo visoka, želijo z enotedensko zaporo približati nov model ureditve s povečanjem obsega površin namenjenih za šolske aktivnosti.

V času zapore na ulici poteka program, oblikovan za Teden evropske mobilnosti, novo pridobljen prostor na ulici pa bodo uporabili kot prostor, namenjen učnim uram.

V sredo, 18. septembra 2024, je ob 12. uri na Šolski ulici načrtovana tudi okrogla miza na temo trajnostne mobilnosti in uporabe trajnostnih načinov transporta, delavnica OCPS za starejše. Prav tako v sredo, 18. septembra 2024, od 12. do 15. ure načrtujejo spretnostni poligon za kolesa in skiroje. Na njemu pa se lahko preskusijo tako odrasli kot otroci.

V petek, 20. septembra 2024, bo ob 10. uri otvoritev kolesarnice z nadstrešnico. Najprej vabijo na skupinsko kolesarjenje od centra Mute do Gortine, kjer bodo odprli kolesarnico z nadstrešnico.

V nedeljo, 22. septembra 2024, pa bodo imeli tudi na Muti dan brez avtomobila.  

Pešbus – skupinski sprehod do vrtca

Ob tem pa omenit še Pešbus, ki je od ponedeljka, 16. septembra do petka, 20. septembra 2024. Vrtec Muta namreč  izvaja Pešbus, v okviru katerega se starši in otroci del poti do vrtca odpravijo skupaj in peš. Vzgojiteljice namreč starše in otroke vsako jutro pričakajo na treh lokacijah Zgornje in Spodnje Mute in se skupaj z njimi podajo peš v vrtec. Vabijo pa tudi vse tiste, ki bi se radi zjutraj sprehodili ter postali spremljevalci in pomagali otrokom, da vsak dan storijo nekaj dobrega zase in za svoje zdravje skupaj z drugimi.

Odhodi Pešbusa: 

Zgornja Muta:
ob 7.45 na Obrtni ulici (pri kapeli)

Spodnja Muta:
ob 7.30 na Kovaški ulici 2 (pred trgovino)
ob 7.40 izpred Mitnice (pri mostu za Zgornjo Muto)

Aktivnosti Evropskega tedna mobilnosti v občini Muta 2024. Vir: Občina Muta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.