14:05, sob, 13. Jul

Tek: Kako začeti in vztrajati?

Tek lahko predstavlja dober začetek dneva ali odlično večerno rutino, s katero zaključite svoj dan.

Tečete lahko sami, z družino, prijatelji, psom ali pa se pridružite vodenim tekaškim treningom. Motivacija za nabiranje tekaških kilometrov je lahko tudi prijava na 12. Triglav tek, ki bo letos 7. septembra. Na Brdu pri Kranju boste lahko tekli na več različnih trasah in kar je še lepše: teče lahko cela družina. Da boste na 12. Triglav tek čim bolje pripravljeni, preverite nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali začeti in vztrajati pri teku.

1. korak: Kako začeti s tekom?
Najprej se morate odločiti, kdaj bi vam tek najbolj ustrezal. Ljudje smo si zelo različni, nekaterim bolj ustreza teči zjutraj drugim zvečer. Pomembno je, da si ustvarite ritual, ki bo za vas optimalen.

Nato se morate odločiti, kolikokrat na teden boste tekli. Za začetnike je priporočljivo teči vsaj dvakrat na teden, s časom pa lahko stopnjujete intenziteto tudi do trikrat ali večkrat na teden.

Postavite si tudi časovni okvir, kako dolgo boste tekli. Čas teka prilagodite glede na svoje zmožnosti in ga s časom stopnjujte, saj se boste tako izognili morebitnim poškodbam pri treningu.

2. korak: Pomembna je predpriprava na tek
Pred tekom poskrbite za primerno obutev in oblačila. Superge naj ne bodo preveč obrabljene, da se izognete morebitnim poškodbam med tekom. Prav tako prilagodite oblačila glede na vreme, saj mora telo med tekom dihati.

Med tekom ne pozabite na primerno količino vnosa tekočine v svoje telo, še posebej ob vročih poletnih dneh.

Pred začetkom teka se, da bi se izognili poškodbam in bolečinam v mišicah, dobro ogrejte. Naredite nekaj razteznih vaj, ki si jih lahko ogledate tukaj.

Zelo priporočljivo je, da tek začnete v počasnem tempu. Tempo lahko stopnjujete, prav tako se lahko vmes ustavite in naredite kakšno raztezno vajo, sklec ali počep.

3. korak: Vzdržujte motivacijo
Vsekakor s tekom ne pretiravajte, saj lahko dosežete ravno nasproten učinek od želenega. Bolečine v mišicah ali celo poškodbe lahko hitro spodkopljejo vašo vnemo.

Do večje vzdržljivosti si lahko pomagate s posebno dihalno tehniko, ki je do uspeha pomagali tudi nekdanji vrhunski tekačici Brigiti Langerholc Žager. Izvaja jo lahko vsak, več o tem pa lahko preberete tukaj.

Nekatere motivira tudi, da jih pri teku spremlja njihov štirinožni prijatelj. Če ste med njimi in tudi vaš pes uživa v teku, potem lahko tečete tudi z njim. Tek je namreč odlična fizična zaposlitev za vašega psa in ena izmed naravnih disciplin oziroma gibanj za psa, zato mu ga čim večkrat omogočite. Če boste z vašim psom aktivni še vi, bosta lahko oba uživala v preživljanju aktivnega in kakovostnega časa zunaj.

Tek pa je lahko tudi priložnost za kakovostno preživljanje prostega časa z družino. S tekom začnite počasi in si ne postavljajte neuresničljivih ciljev. Prilagodite se najšibkejšemu članu v družini in drug drugega pri teku spodbujajte. Več nasvetov, kako teči z družino pa lahko preberete tukaj.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.