17:23, sre, 14. Avg

Telemach Slovenija uresničil namero o nakupu T-2





Telekomunikacijski operater Telemach Slovenije je uresničil junijsko namero in podpisal pogodbo o nakupu tekmeca T-2. V družbi bo po pridobitvi soglasja varuha konkurence pridobil vsaj 98-odstotni delež. Podpis pogodbe sovpada z danes sklenjenim dogovorom med SDH, Telemachom in T-2 o poplačilu dolgov skupine T-2.

Iz Telemacha Slovenija so sporočili, da bodo v prvi fazi pridobili 24,9-odstotni poslovni delež T-2, po zeleni luči regulatorja pa bo v skladu s podpisano pogodbo operater iz skupine United Group pridobil najmanj 98,06 odstotka T-2.

Telemach Slovenija je pogodbo o nameri za nakup T-2 podpisal sredi junija in pri tem napovedal, da bo ob prevzemu večinskega deleža zagotovil, da bo T-2 izpolnjeval svoje obveznosti, vključno z obveznostjo do Slovenskega državnega holdinga (SDH).

Ta je zaradi dolga T-2 vložil zahtevo za stečaj, a stečajni narok na sodišču ni bil izpeljan, SDH pa se je s T-2 in Telemachom Slovenija pogajal o podrobnostih poravnave za poplačilo obveznosti do upravljavca državnih naložb.

SDH je tako prav danes uradno sklenil dogovor o poplačilu dolgov skupine T-2. Ta predvideva poravnavo v višini 90 milijonov evrov. SDH bo še danes prejel plačilo v višini 37 milijonov evrov, preostanek pa bo nakazan najpozneje do konca julija 2027.

Tehnološko napredno optično omrežje 

V Telemachu Slovenija so sicer prepričani, da bo transakcija s poslovnega vidika družbi T-2 omogočila stabilen razvoj in učinkovita vlaganja v najnovejše tehnologije, izdelke ter izboljšano uporabniško izkušnjo.

“Združena Telemach in T-2 bosta uporabnikom ponudila tehnološko napredno optično omrežje, izboljšanje mobilnih storitev in neomejene pakete, na državni ravni pa bosta pripomogla k doseganju cilja povezljivosti in pokritosti z omrežjem 5G,” so zapisali pri Telemachu.

Po navedbah predsednika uprave Telemacha Slovenija Tomislava Čizmića je konsolidacija telekomunikacijskega sektorja bistvenega pomena za ohranitev konkurenčnosti na slovenskem trgu in spodbujanje digitalizacije ter povezljivosti, kar da bo dolgoročno okrepilo tudi slovensko gospodarstvo.

Jurij Krč, prek podjetja Garnol večinski lastnik T-2 in tudi prokurist v podjetju, je medtem prepričan, da bo podjetje na slovenskem trgu še naprej lahko uspešno razvijalo svoj potencial in da je Telemachov prevzem bistvenega pomena za zaposlene, stranke in poslovne partnerje.

V T-2 so dodatno pojasnili, da bodo naročnikom še naprej samostojno in neodvisno zagotavljali kakovostne telekomunikacijske storitve. Nekatere novosti v ponudbi bodo predstavili septembra, ob tem pa se bodo intenzivno posvečali tudi opozarjanju na pomen varnosti na spletu ter zaščiti poslovnih dejavnosti pred vse pogostejšimi kibernetskimi napadi.

Na trgu mobilne telefonije, kamor je uradno vstopil junija 2012, ima po podatkih za zadnje lansko četrtletje 25,74-odstotni delež

Predsednik poslovodstva Robert Erzin je ob tem naročnikom sporočil, da se zanje v prihodnje ne spreminja nič, saj vsi pogoji poslovanja in razmerja s strankami ostajajo še naprej nespremenjeni.

Družba T-2, ki je bila ustanovljena leta 2004, je sicer lani zabeležila 115,6 milijona evrov prihodkov in 5,9 milijona evrov čistega dobička. Po podatkih Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS ima pri mobilni telefoniji sedemodstotni, pri širokopasovnem dostopu do interneta 21,9-odstotni in pri IP TV 32,7-odstotni tržni delež.

Leta 1999 ustanovljeni Telemach, ki je od leta 2013 del regionalne telekomunikacijske skupine United Group pod okriljem mednarodne investicijske družbe Mid Europa Partners, je medtem prevladujoči ponudnik na trgu kabelske televizije, kjer obvladuje skoraj 90 odstotkov trga.

Na trgu mobilne telefonije, kamor je uradno vstopil junija 2012, ima po podatkih za zadnje lansko četrtletje 25,74-odstotni delež, na trgu fiksne telefonije pa 37,97-odstotnega. Ob koncu leta 2020 je prevzel prvo mesto med slovenskimi ponudniki fiksnega interneta, kjer ima zdaj 32,71-odstotni delež.

Po zadnjih razpoložljivih podatkih je Telemach v letu 2022 na ravni skupine ustvaril 273,6 milijona evrov prihodkov iz poslovanja, 21,8 milijona evrov dobička iz poslovanja in nekaj več kot 318.000 evrov čistega dobička.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.