02:20, pet, 19. Apr

Telesna dejavnost in zdravje





Namen že sedme delavnice zapored, ki so jo na OŠ Selnica ob Dravi izvedli 14. decembra, je bil predstaviti in ozavestiti ljudi o pomembnosti gibanja in telesne dejavnosti, ki je kot že vemo, ena izmed tistih dejavnikov, ki pripomorejo k ohranitvi in izboljšanju zdravja.

Vsakodnevne telesne dejavnosti so polne pozitivnih učinkov na naše zdravje. To pozna iz lastnih izkušenj vsakdo, ki je vsakodnevno zmerno telesno aktiven. Na pozitivne učinke gibanja na zdravje kažejo številna strokovno ugotovljena spoznanja. Iz piramide telesne dejavnosti lahko vidimo, kako so razvrščene različne oblike športnih dejavnosti in gibanja.

Da bi izboljšali naše in zdravje in podaljšali življenje, je pomembno tudi gibanje. K temu pripomorejo vse oblike gibanja in telesne vadbe, ki jih vzdržujemo skozi daljše obdobje. Telesna dejavnost, ki koristi zdravju, nam ne vzame veliko časa. Za odrasle je dovolj že pol ure zmerne telesne aktivnosti na dan, za mlade je lahko dovolj že ena ura. Zato, da bi začeli s telesnimi dejavnostmi za zdravje, nam ni treba biti v dobri telesni pripravljenosti in tudi ni treba hoditi zdoma. Potrebna je le volja in motivacija, da začnemo skrbeti za zdravo telo, v katerem bo tudi zdrav duh.


Kdaj govorimo o telesni dejavnosti?

O telesni dejavnosti govorimo, ko je telo in mišice izpostavljeno nekemu telesnemu naporu. Ta napor je lahko hoja po stopnicah, igranje nogometa, ura športne vzgoje v šoli ali pomoč na vrtu. Če je ta napor večji kot navadno in se nekajkrat ponovi, je lastnost telesa, da se na ta napor privadi. To pa je tudi osnovni namen treninga. Telo mora mišicam med gibanjem neprestano dovajati energijo. Mišica dobi energijo s pomočjo molekule ATP. To je molekula, ki se nahaja v krvi in mišici in v pravem trenutku odda energijo. Da si molekula ATP-ja spet povrne energijo, skrbita 2 skupini procesov. Imenujemo ju aerobni in anaerobni procesi.

Kot je povedala fizioterapevtka Milica Rutnik, poznamo dve vrsti gibanja, glede na porabo energije, ki jo vložimo pri gibanju. Poznamo aerobno in anaerobno gibanje. Pri aerobnem gibanju gre za gibanje, ki traja dalj časa in z manj napora. Pri tem gre tudi za prisotnost kisika. Med tem, ko pri anaerobnem gibanju, gre za gibanje, ki traja do minute in pol, to je hitro, eksplozivno gibanje, kot npr. sprint v zadnjih nekaj sekundah, preden pridemo na cilj.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.