06:18, pet, 5. Jul

Testno obdobje se je izteklo, skiroji se z mariborskih ulic poslavljajo





Julija je v Mariboru v okviru Olimpijskega festivala evropske mladine (OFEM) zaživel sistem uporabe električnih skirojev Bolt z namenom lažjega dostopa do športnih prizorišč v mestu. Testno obdobje je trajalo do jeseni. Uporabnikom je bilo na voljo 120 skirojev na različnih lokacijah v mestu. Mestna občina (MO) Maribor skupaj s podjetjem Bolt pripravila analizo o uporabi sistema ter anketo o zadovoljstvu uporabnikov.

Največje število izposojenih skirojev je bilo zabeleženih ob petkih in sobotah, najmanj ob torkih. V povprečju so si uporabniki skiro izposodili za 15 minut in prevozili razdaljo v povprečju dva kilometra. Največ izposoj je bilo zabeleženih na postajah Štuk in Glavni trg, najmanj pa na Trgu svobode in ob Skate parku. MO Maribor se je za sodelovanje s ponudnikom Bolt odločila na podlagi dobre prakse mikromobilnosti in izkušenj mest, kjer sistem že dobro deluje.

Niso zabeležili hujših prekrškov

“Sodelovanje tudi v našem mestu ocenjujemo kot zelo uspešno, predvsem v času OFEM-a, kjer je ponudnik zagotavljal dodatne prevozne kapacitete za udeležence ter dokazal, da je možno v mestu zagotavljati urejen in varen sistem izposoje e-skirojev,” sporočajo iz MO Maribor.

Menijo, da je potrebno izpostaviti, da v času izposoj niso zabeležili hujših prekrškov, kar pripisujejo dejstvu, da je hitrost vožnje pri Bolt skirojih omejena na 20 km/h, v conah za pešce pa na hitrost pešca ter da je bil vsak uporabnik še pred vožnjo seznanjen s prometnimi pravili in smernicami v času vožnje, ki so jih nato tudi upoštevali. Tudi težav z zagotavljanjem reda ob parkiranju e-skirojev v mestu ni bilo zaznati, kar prav tako pripisujejo ustrezni informiranosti uporabnikov preko aplikacije Bolt.

Skiroji se poslavljajo

Izvedena anketa je pokazala, da so uporabniki s sistemom izposoje električnih skirojev zadovoljni in da ima mreža izposoje tudi potencial širitve. Testno obdobje, ki sta ga dogovorila MO Maribor in podjetje Bolt, se je izteklo in e-skiroji se z mariborskih ulic poslavljajo. V MO Maribor boco proučili letošnje izkušnje in jih uporabili pri snovanju izboljšav življenja v mestu.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.