14:18, pet, 29. Mar

Ti nevarni virusi trenutno na veliko razsajajo v Sloveniji





Kot kaže se je letos že začela epidemija gripe in vse kaže, da bo letos primerov več kot v preteklih dveh letih, saj je način življenja bolj sproščen, kot je bil zadnje dve leti, poročajo Slovenske novice.

A, kot zapišejo, gripa ni edina zoprna bolezen, ki trenutno razsaja. Na NIJZ po njihovih informacijah beležijo tudi pojavnost drugih akutnih okužb dihal, na udaru pa so predvsem otroci in starejši od 65 let

Opažajo, da se število obiskov v ambulantah zaradi akutnih okužb dihal, gripe in gripi podobne bolezni iz tedna v teden zvišuje. V zadnjem tednu (od 18. 11. do 4. 12) so največji porast okužb dihal zaznali v starostni skupini nad 65 let, medtem ko je bil porast gripe najopaznejši v starostni skupini od 0 do 14 let.

Prvi primer gripe B

V Sloveniji so prve primere gripe v letošnji sezoni že potrdili, a tokrat prvič poročajo o primeru gripe influence B.

“Laboratorijsko potrjeni primeri gripe v zadnjih treh tednih konstantno naraščajo. Prvič v tej sezoni je bila v štirih primerih dokazana influenca tipa B. /…/ V sezoni 2022/23 (od 3. 10. 2021 do 4. 12. 2022) smo tako v Sloveniji laboratorijsko potrdili 83 primerov influence tipa A in štiri primere influence tipa B,” so navedli za Slovenske novice.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.