06:04, pet, 19. Apr

Tičar se umika, vodenje mariborske univerze prevzemajo prorektorji





Na današnji skupni seji organov Univerze v Mariboru se je zaenkrat zaključila saga upokojevanja rektorja Igorja Tičarja. Odločil se je, da ne bo več čakal na Ustavno sodišče, ampak se bo umaknil, pooblastila za vodenje Univerze pa predal prorektorjem. Člani senata, upravnega odbora in študentskega sveta so to podprli.

Razumeli me boste, da je težko odgovorno opravljati delo, če je zakonit položaj nenehno postavljen pod vprašaj zaradi določil zakona, ki preprečuje končanje že podeljenega mandata. Gre za funkcijo, za katero je potrebno izpolnjevati tako visoke kriterije kot za nobeno drugo – ne na univerzi ne v državi. Taka funkcija ne sme postati predmet žongliranja, trgovanja ali političnega kupčkanja“, je ob koncu današnje skupne seje med drugim povedal rektor Tičar.

Predstavniki organov Univerze so danes potrdili ključne sklepe, ki veljajo do preklica oz. do izvolitve novega rektorja. A volitev danes (še vedno) niso razpisali, čeprav bi jih bilo pričakovati. Glavna tajnica univerze Mirjana Babič je na naše poizvedovanje zakaj čakajo z razpisom, pojasnila, da pogoji za razpis volitev še niso izpolnjeni. Na današnji seji so potrdili, da z 31. decembrom bodo. “Za vse nadaljnje aktivnosti je in bo pravočasno poskrbljeno“, je v svojem odgovoru zagotovila Babičeva, zatorej je pričakovati, da bodo nove volitve razpisane 15. januarja 2018 (kar bi bilo v skladu s Statutom Univerze).

Današnji sklepi kot izhod v sili
V prvem so se uradno seznanili z dejstvom, da z 31. 12. 2017 rektorju Tičarju preneha delovno razmerje. V drugem so soglašali, da prorektorji Nataša Vaupotič, Lučka Lorber, Žan Jan Oplotnik, Niko Samec, Marko Jesenšek in Jernej Turk dobijo pooblastila za vodenje Univerze. V tretjem so soglašali, da prorektorji rektorja nadomeščajo z enakimi pravicami in dolžnostmi. Za podpisovanje dokumentov (finančnih listih, diplom itd.) in zastopnika Univerze v Mariboru so potrdili Oplotnika, v njegovi odsotnosti pa bodo prorektorji sami med seboj izbrali podpisnika. “Profesor Žan Jan Oplotnik pa zato, ker je z mano ves čas najtesneje sodeloval in, ker ima največ pojma o prihajajočih, za Univerzo pomembnih dokumentih,” je dodal Tičar.

Igor Tičar.
Igor Tičar.

Odpoveduje se morebitni odškodnini
Četrti sklep, ki so ga danes potrdili, naj bi predstavljal neke vrste varovalko. Tičar je namreč pojasnil, da je s tem sklepom preprečil morebitni odškodninski zahtevek do Univerze, “v primeru, če bi mi Ustavno sodišče dalo prav“. V primeru, da Ustavno sodišče sprejme odločbo, s katero bi ugodili Tičarjevi pobudi, “bosta Senat in Upravni odbor UM poskrbela za izvršitev odločbe,” so zapisali v sklep. V takem primeru naj bi torej Tičarja ponovno uvedli na funkcijo rektorja, da bi lahko končal mandat, ki se mu sedaj predčasno izteka. Četudi bi se po takšnem scenariju izkazalo, da so ga upokojili po krivici, pa je zagotovil, da ne bi zahteval odškodnine. Ali bi se hipotetično želel vrniti, po vsem, kar se je dogajalo v zadnjem času, ni želel odgovoriti.

Medijski pritisk ali pritisk na medije?
Potem ko smo lani na podlagi raziskovalnega novinarstva prvi med mediji pričeli z razkrivanjem afer, ki so pretresale Univerzo (npr. mobing, spolno nadlegovanje) in so našim odkritjem sledili številni, smo ves čas spremljali tudi zakonska dejstva, ki so zapovedovala Tičarjevo upokojitev. V tem času smo večkrat slišali, da ga mi pošiljamo “v penzijo”, pa čeprav je vsakemu resnemu novinarju jasno, da mora najprej skozi vsa sita pridobivanja dokumentov in uradnih odgovorov (še posebej, kadar jih citira). A kot kaže je ravno zato, ker smo poročali o dejstvih, hotel Tičar po današnji skupni seji oditi brez (ponovne) konfrontacije. Pred vsemi medijskimi kolegi, ki smo čakali na njegovo izjavo, je povedal, da za naš medij izjav ne daje več. Naposled si je vendarle premislil, saj da je zadeva tako ali tako zaključena. Pa bi bila, če nanjo ne bi jasno opozorili?

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.