16:25, pon, 5. Avg

Tiktok se je zavezal k trajnemu umiku sporne sheme nagrajevanja uporabnikov v EU





Evropska komisija je danes sprejela zaveze podjetja TikTok, da bo program TikTok Lite, ki vsebuje funkcijo nagrajevanja uporabnikov za oglede in všečkanje videoposnetkov, trajno umaknilo iz EU. Program, ki lahko po oceni Bruslja spodbuja zasvojenost, bi lahko negativno vplival na telesno in duševno zdravje uporabnikov.

Po uvedbi programa TikTok Lite Rewards v Španiji in Franciji aprila letos je Evropska komisija izrazila pomisleke, saj je program uporabnikom omogočil, da pridobivajo točke z aktivnostmi, kot so gledanje videoposnetkov, všečkanje vsebine, spremljanje ustvarjalcev, povabilo prijateljem, naj se pridružijo TikToku itd.

Negativni vpliv na telesno in duševno zdravje 

Program, ki lahko po oceni Bruslja spodbuja zasvojenost, bi lahko negativno vplival na telesno in duševno zdravje uporabnikov. “To je še posebej zaskrbljujoče za mladoletnike, ki so lahko bolj občutljivi na take značilnosti,” so izpostavili.

“Varnost in dobro počutje uporabnikov družbenih medijev morata biti ena od prednostnih nalog. Oblikovne funkcije na platformah, ki povzročajo zasvojenost, ogrožajo dobrobit njihovih uporabnikov,” je dejala izvršna podpredsednica za Evropo, pripravljeno na digitalno dobo, Margrethe Vestager.

Kot je napovedala, bo komisija skrbno spremljala skladnost podjetja TikTok. “Današnja odločitev pošilja tudi jasno sporočilo celotni industriji družbenih medijev,” so Vestager še povzeli v sporočilu za javnost.

Komisar za notranji trg Thierry Breton je dodal, da razpoložljivi čas možganov mladih Evropejcev ni valuta družbenih medijev in nikoli ne bo. “Dosegli smo trajni umik programa TikTok Lite Rewards, kar bi lahko imelo zelo zasvajajoče posledice. Akt o digitalnih storitvah je v polnem razmahu,” so ga povzeli v Bruslju.

V skladu z aktom o digitalnih storitvah morajo zelo velike spletne platforme izvesti oceno tveganja in službam Evropske komisije predložiti poročilo pred uvedbo kakršnih koli novih funkcij, ki bodo verjetno imele kritičen vpliv na sistemska tveganja, so pojasnili v Bruslju. Dodali so, da morajo platforme sprejeti morajo tudi učinkovite blažilne ukrepe za obravnavanje ugotovljenih tveganj.

Ker TikTok ni predložil poročila o oceni tveganja v zvezi z začetkom delovanja TikTok Lite, je Evropska komisija 22. aprila sprejela sklep o začetku formalnega postopka proti platformi, postopek pa je z zavezami kitajskega podjetja zaključen.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.