08:54, pet, 29. Mar

Tjaša Žohar Čretnik: Laboratoriji bodo za analizo brisov na koronavirus poiskali pomoč v tujini





“Slovenski laboratoriji se soočajo z izjemnim porastom obsega testiranj na koronavirus, dotok vzorcev se je od prejšnjega ponedeljka povečal za skoraj 100 odstotkov,” je povedala danes Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), ter napovedala, da bodo iskali pomoč v tujini.

Včeraj so sprejeli v v laboratorije Inštituta za mikrobiologijo in NLZOH skoraj 20.000 vzorcev, je povedala in dejala, da so njihove zmogljivosti na zgornjem robu možnega. Povprečni pretočni čas je bil do zdaj pod šestimi urami, zdaj pa se dotok vzorcev podaljšuje, rezultate, ki so jih do zdaj javili v enem dnevu, bodo od zdaj zagotavljali v 48 urah. Zaradi novega protokola ocenjujejo, da bodo privarčevali do 35 odstotkov sedanjega PCR-testiranja. Prizadevajo pa si, da bi dobili pomoč iz tujine. Izpostavila je, da v tujini iščejo laboratorij, ki bo sprejel njihove vzorce, odgovornost bo prevzel njihov laboratorij, ki bo v prvi fazi sprejel vzorce, potem pa tudi obdelal rezultate.

Danes dopoldan so dokončali delo včerajšnjih analiz

Na vprašanje, ali v laboratorijih ostajajo testi za analiziranje zaradi povečanega obsega analize brisov, je povedala, da v zadnjem času prevladuje omikron, delež v njihovih laboratorijih presega 90 odstotkov, ob tem pa je povedala, da tudi pri njih še niso uspeli “podelati” vseh vzorcev, ki so jih prejeli popoldan in zvečer. A da naprave delajo ves čas neprekinjeno. Ostalo jim je še skoraj 3000 vzorcev, ki so jih obdelali danes. In ravno to je to, kar je povedala na začetku, je poudarila – prav zaradi tega podaljšujejo čas s 24 ur na 48 ur.

Da se ne bodo bolnišnice še naprej polnile, priporoča cepljenje

Omikron je različica, ki jo evropskih bazah prepoznajo kot milejšo, a Žohar Čretnikova pravi, da lahko zaradi večjega števila obolelih prihaja tudi do tega, da se bodo bolnišnice še naprej polnile. Poudarila je, da je najbolj učinkovit ukrep proti temu cepljenje proti covidu.

Dejala je, da v laboratorijih nimajo več veliko manevrskega prostora, zdaj lahko zagotovijo  maksimalno med 9.000 in 10.000 vzorci dnevno.  V Mariboru in Celju delajo v laboratorijih tudi ponoči.  Ostala njihova njihova diagnostika je v primerjavi z letom 2019 na stotih odstotkih.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.