18:31, pet, 19. Apr

To je najožja ekipa novoizvoljene predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar





V četrtek, 22. decembra bo v Državnem zboru na slavnostni seji ob dnevu samostojnosti in enotnosti prisegla novoizvoljena predsednica republike Nataša Pirc Musar, doktorica pravnih znanosti dunajske pravne fakultete. Po prisegi bo postala prva predsednica Republike Slovenije oziroma peta nosilka predsedniške funkcije v samostojni Republiki Sloveniji.

Po zakonu o zagotavljanju pogojev za opravljanje funkcije predsednika republike si predsednica izbere svoje svetovalce in ožjo ekipo oz. v skladu z zakonom imenuje funkcionarje in javne uslužbence.

Novo izvoljena predsednica Pirc Musar je k sodelovanju povabila naslednje strokovnjakinje in strokovnjake s posameznih področij.

Generalni sekretar Urada predsednice republike bo Uroš Krek, ki je funkcijo generalnega sekretarja že opravljal v času predsednika dr. Danila Türka in bil namestnik generalne sekretarke in svetovalec predsednika republike Boruta Pahorja za nacionalno varnost. Uroš Krek je med drugim opravljal naloge direktorja Uprave za razvoj, Uprave za oborožitev, Direktorata za obrambno politiko in državnega sekretarja na Ministrstvu za obrambo, v zadnjem obdobju pa opravlja dolžnosti pomočnika načelnika generalštaba Slovenske vojske.

Predsednica bo na položaj vodje kabineta imenovala Ulo Tomaduz, dosedanjo odvetnico v Odvetniški družbi Pirc Musar & partnerji. Svojo kariero je začela v Odvetniški pisarni Miro Senica in odvetniki, nato kot sodniška pripravnica na Višjem sodišču v Ljubljani, po pravniškem državnem izpitu pa je delala kot višja pravosodna svetovalka na Okrožnem sodišču v Ljubljani. V svoji praksi se je ukvarjala predvsem z medijskim, kaznovalnim in ustavnim pravom. Je tudi doktorska kandidatka na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani.

Svetovalec predsednice za mednarodne odnose bo dr. Zlatko Šabič, profesor mednarodnih odnosov na Univerzi v Ljubljani. Raziskovalno se ukvarja z mednarodnimi odnosi, mednarodnimi institucijami, medparlamentarnim sodelovanjem in institucionalnimi vprašanji Vzhodne Azije. Več let je študiral in raziskovalno deloval v tujini – na Norveškem, v Veliki Britaniji, na Tajvanu in v ZDA. Je soustanovitelj Evropskega združenja za mednarodne odnose ter Raziskovalnega središča za Vzhodno Azijo.

Svetovalka za zunanjo politiko bo dolgoletna diplomatka in nekdanja novinarka Miriam Možgan. Možgan je bila namestnica veleposlanikov v Washingtonu in Parizu in generalna sekretarka Blejskega strateškega foruma. Kot strokovnjakinja za strateško komuniciranje je svetovala predsedniku dr. Janezu Drnovšku, petim obrambnim in trem zunanjim ministrom, v zadnjem obdobju pa deluje kot strokovnjakinja za področje boja proti dezinformacijam.

Veleposlanica in dolgoletna diplomatka Eva Tomič bo svetovalka predsednice za podnebne politike in človekove pravice. V karieri se je prvenstveno ukvarjala z varstvom človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Vodila je prvi Urad Sveta Evrope v Črni gori in Urad OZN za človekove pravice na zasedenem palestinskem ozemlju. Kot diplomatka je delovala na misijah RS v New Yorku in Ženevi ter bila veleposlanica RS pri Svetu Evrope. V zadnjem obdobju na zunanjem ministrstvu deluje kot podnebna odposlanka.

Svetovalka za nacionalno varnost bo mag. Nataša Dolenc, ki je na Ministrstvu za obrambo delovala na področju obrambne politike ter opravljala različne naloge, povezane z obrambnim sodelovanjem Slovenije v EU, Natu ter v mednarodnih operacijah in na misijah. Kot državna sekretarka je vodila pripravo Bele knjige o obrambi RS in bila članica Sekretariata Sveta za nacionalno varnost. Na mestu direktorice Urada Vlade RS za varovanje tajnih podatkov je bila pristojna za tajne podatke in kibernetsko varnost. Sodelovala je tudi pri pripravi Resolucije o strategiji nacionalne varnosti RS. V operaciji KFOR je bila politična svetovalka poveljnika KFOR.

Svetovalka za posebne projekte bo Breda Bunič, ki že več kot dvajset let deluje na področju zagotavljanja enakih možnosti žensk in moških v obrambnih strukturah. Breda Bunič je zadnjih nekaj let zastopala Slovenijo v generalnem sekretariatu Nata v Bruslju, kjer je poleg razvoja s človekovo varnostjo povezanih indikatorjev za zgodnje zaznavanje konfliktov, sodelovala pri pripravi Natovih politik za zaščito civilstov v oboroženih konfliktih in za preprečevanje s konflikti povezanega nasilja na podlagi spola.

Svetovalec za politične zadeve bo Aleksej Skok, nekdanji nepoklicni izolski podžupan z dolgoletnimi izkušnjami tudi s področja delovanja lokalnih skupnosti. Skok je bil med ustanovitelji enega prvih mladinskih svetov v državi, ki mu je tudi predsedoval, bil je aktiven na mednarodnih področjih prostorskega načrtovanja na kopnem in morju ter pri aktivnostih implementacije Barcelonske konvencije v praksi. Ima tudi bogate izkušnje pri vodenju volilnih kampanj na vseh ravneh.

Kot nepoklicna svetovalka za družbene dejavnosti bo s predsednico sodelovala Biserka Marolt Meden, slovenska sociologinja, urednica, menedžerka in aktivistka, predsednica Društva Srebrna nit – Združenja za dostojno starost. Biserka Marolt Meden je humanitarka in prostovoljka, ki je skupaj s sodelavkami postavila prvi posvetni materinski dom v Sloveniji in prispevala k sistemskemu financiranju tovrstne dejavnosti v Sloveniji, bila je med pobudniki izgradnje Pediatrične klinike, vodila je Ustanovo za novo pediatrično kliniko v Ljubljani in bila štiri mandate poslovna direktorica Pediatrične klinike. Zagovorništvo otrokovih pravic, še posebej bolnih, je v zadnjih letih zamenjala z zagovorništvom starejših. Je prejemnica številnih priznanj in nagrad.

Za druga pomembna področja družbenega življenja in delovanja bo novoizvoljena predsednica k sodelovanju povabila zunanje strokovnjake. Predstavitev ožje ekipe je Nataša Pirc Musar komentirala: »Ekipo sem oblikovala izključno po kriteriju strokovnosti, profesionalnosti in referenc, ki so jih izbrani strokovnjaki na svojih področjih delovanja že do sedaj izkazovali doma in v tujini. Pred nami je zahtevno in negotovo obdobje, zato se od vseh nas pričakuje premišljeno, strokovno, kakovostno in odločno ravnanje. Z izbranimi sodelavci bom lahko usmerjena v vsa prednostna področja, ki sem jih predstavila v svojem predvolilnem programu«.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.