14:06, čet, 28. Mar

To poletje na Ptuju vinske degustacije v temi





To poletje je na Ptuju zaživel dogodek degustacije vina v temi v rovu pod ptujskim gradom. Vinska degustacija v temi namreč vino približa drugače, kot smo vajena. Popolna tema pomaga, da vino ne samo okušate, ampak ga tudi začutite, je zapisano na spletni strani Zavoda Tura Ptuj.

Letošnje poletje so tako pripravili edinstveno raziskovanje skritih kotičkov Ptuja, tudi v rovih pod ptujskim gradom, kjer vam ponujajo doživetje pitja vina v temi. Prepričani so namreč, da lahko le s pomočjo brbončic zajamete okuse in globine vina, ki jih drugače morda ne bi začutili. “Ob tem pa zajamete tudi zgodbo in okuse vina najstarejšega mesta,” pišejo v Zavodu Tura Ptuj.  Degustacija v temi je  vinska izkušnja, ki izvira iz lokalnega okolja, vendar na unikaten način.

Degustacija vina v temi; FOTO: Facebook Tura Ptuj
Degustacija vina v temi; FOTO: Facebook Tura Ptuj

Tudi ta petek pripravljajo Vinske degustacije v temi. Degustacija poteka eno uro, v to pa je vključeno:

  • 4 odlična lokalna vina
  • sirček in suho sadje
  • glasbeno ozadje (avtorsko delo)
  • strokovni degustator
  • vinske zgodbe
  • vodenje po rovu

Rov je temen in skrivnosten, kot hodniki vinskih kleti, ki se raztezajo pod mestnimi ulicami in hišami Ptuja, v katerih so nekoč prebivale pomembne vinogradniške družine in trgovci z vinom. Vinske degustacije v temi gostom vino približajo na edinstven način, saj na prvo mesto postavijo brbončice ter okuse izjemnih štajerskih vinarjev. Popolna tema omogoči, da obiskovalec vino ne le okuša, ampak tudi začuti,” dogodek opisujejo v Slovenski turistični organizaciji (STO).

Degustacija vina v temi na Ptuju
Degustacija vina v temi na Ptuju

V rovu je konstantna temperatura 13 stopinj, zato poleti prijetno hladi in pozimi greje, zato so vse kar potrebujete topla oblačila.

Rovi pod gradom, kjer degustacije potekajo, niso bili izbrani slučajno, saj je tudi Ptujski grad povezan z vinogradništvom in kletarjenjem. Tradicija sega že v čas Gospodov Ptujskih, v 15. stoletju se omenja vinograd pod gradom in sklepamo lahko, da je grad tedaj že imel svojo vinsko klet.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.