10:23, pet, 29. Mar

To so razlogi, zakaj Energetika Maribor še ni vklopila ogrevanja





Da Energetika Maribor vklopi ogrevanje pri svojih uporabnikih, mora biti izpolnjen pogoj, da tri dni zapored ob 21. uri zunanja temperatura pade pod 12 stopinj Celzija. To se je v Mariboru zgodilo 22. septembra, a začetka ogrevalne sezone ni bilo.

Glede na takratne nižje temperature, bi torej Mariborčani, ki ogrevajo domovanja z daljinskim sistemom ogrevanja Energetike Maribor, že imeli tople radiatorje in domove.  Večer poroča, da se je, za primerjavo, lanska ogrevalna sezona začela 9. oktobra in je trajala do 19. maja.

Manjše število klicev na klicni center in otoplitve čez dan

Letos pa Energetika Maribor ni vklopila daljinskega ogrevanja 22. septembra, čeprav je bil takrat uradni pogoj izpolnjen. Večer poroča, da gre za tri razloge. Na prvem mestu, ker so čez dan nekoliko višje dnevne temperature. Na drugem mestu, ker je sledila napoved otoplitve. Na tretjem mestu pa, ker je izredno manj etažnih lastnikov klicalo v klicni center Energetike in spraševalo o začetku ogrevanja. Tako so zapisali tudi na facebook profilu Javnega holdinga Maribor, še povzema Večer.

Radiatorje je treba pred začetkom ogrevanja očistiti

Energetika Maribor skrbi za ogrevanje 13.403 gospodinjstev in 377 poslovnih odjemalcev, posamezni stanovanjski objekti lahko ogrevanje naročijo, je sporočilo Javnega holdinga Maribor, in sicer na telefonsko številko 02 300 88 00. Izpostavljajo pa še, a naj uporabniki pred začetkom ogrevanje ne pozabijo očistiti radiatorjev ter preveriti, ali so radiatorji odzračeni ali morda ne kaplja voda iz kakšnega ventila.

Cena ogrevanja se bo nekoliko znižala

Večer poroča, da se bo zaradi znižanja davka na dodano vrednost za energente z 22 odstotkov na 9,5 odstotka, cena ogrevanja nekoliko znižala, to pa pomeni, a ne bo stala več 96,3 evra, ampak 86,2 evra za megavatno uro. To naj bi sicer veljalo le do konca leta. Kaj bo po novem letu, še ni znano. Energetika namreč še ni zakupila zemeljskega plina, še poročajo na Večeru.

Kdor bo imel zaprte radiatorje, bo plačal 40 odstotkov povprečne porabe celotnega bloka

Glede na predvidevanja in govorice, da bodo cene ogrevanja šle nato navzgor, se bo verjetno marsikateri uporabnik odločil za varčevanje in bo zapiral radiatorje ali pa jih celo sploh ne bo odprl. Pri tem se naj ne pozabi, da bodo morali tisti, ki ne bodo imeli odprtih radiatorjev, plačati 40 odstotkov od povprečne porabe celotnega bloka.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.