04:28, tor, 30. Jul

To so simptomi hepatitisa nejasnega vzroka





Na Infekcijski kliniki so v zadnjih tednih obravnavali otroka, s sumom hepatitisa nejasnega vzroka. Otrok, ki je imel blag potek bolezni, je že v domači oskrbi.

“Da gre za hepatitis neznanega izvora sicer ne moremo z gotovostjo potrditi, saj je zaradi obširne definicije težko izključiti številna ostala bolezenska stanja,” je dejal Poklukar.

“Starše naprošam, da so na simptome pozorni, vendar ohranijo mirnost, saj gre za izredno redek virus. Med simptome spadajo zlatenica, temen urin ter bledo blato. Hkrati jih pozivam, da upoštevajo temeljne higienske ukrepe za preprečevanje prenosa okužb dihal,” je še pojasnil.

Natančni vzroki za pojav akutnih primerov hepatitisa so trenutno še nejasni, je danes na tiskovni konferenci v Stockholmu sporočila direktorica agencije EU za zdravje (ECDC) Andrea Ammon. Raziskave kažejo na sorodnost z okužbami z adenovirusi, vendar natančne povezave med njima še niso našli, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Direktorica ECDC je pojasnila, da trenutno preiskujejo približno 190 prijavljenih primerov po vsem svetu, od tega približno 40 v Evropskem gospodarskem prostoru (EGP).

Po podatkih ECDC je bilo doslej največ primerov akutnega hepatitisa pri otrocih, mlajših od deset let, zabeleženih v Veliki Britaniji. Po besedah direktorice ECDC so o primerih doslej poročali tudi v desetih državah EGP ter Izraelu in ZDA, še poroča dpa, so zapisali na STA.

FOTO: Twitter Ministrstvo za zdravje

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.