09:45, pet, 29. Mar

Tokrat virtualni turistični pozdrav iz Maribora





Mednarodni dan turističnih vodnikov bo letos prvič potekal na spletu. Zavod za turizem Maribor bo to nedeljo, 21. februarja, pripravil virtualno predstavitev Maribora v živo, in sicer ob 11. uri na Facebook strani VisitMaribor. Za uvod v virtualno obarvan konec tedna je na YouTube kanalu VisitMaribor že na ogled posnetek s kratko predstavitvijo in povabilom k obisku štajerske prestolnice.

FOTO: Pixabay.com

Tako kot ponudniki številnih drugih turističnih dejavnosti se zaradi posledic pandemije novega koronavirusa z velikimi izzivi srečujejo tudi turistični vodniki. Ob eksistencialnih vprašanjih mnogih med njimi, ki jih je v zadnjem letu prinesel strm padec povpraševanja po vodenih ogledih, je pred ponudniki turističnih vodenj tudi prilagajanje t. i. novi realnosti v luči uporabe orodij in tehnologij za izvedbo virtualnih turističnih ogledov.

TIC Maribor, šteje 120 registriranih vodnikov

Mariborska vodniška služba, ki jo vodi Turistično informacijski center (TIC) Maribor, šteje 120 registriranih vodnikov, od tega je 35 % takšnih, ki turistična vodenja izvajajo aktivno. V letu 2020 je TIC Maribor organiziral 107 vodenj, kar je za 75 % manj kot v letu 2019, velika večina le-teh je bila v nemškem (47 %) in slovenskem (36 %) jeziku. Delež slovenskih vodenj je v primerjavi z letom 2019 zrasel za 125 %, obiskovalci pa so se odločali predvsem za vodenja za individualne goste in vodenja za manjše skupine.

Vse se da

Petra Arnuš, mariborska lokalna turistična vodnica: »Za vodniki je leto, zaznamovano s številnimi izzivi in novimi izkušnjami, a za delavce, ki smo v tesnem stiku s turisti, tako in tako velja, da se znamo ves čas prilagajati, v dobrem in slabem. Sama sem novo dimenzijo poslanstva turističnega vodenja spoznala ob številnih domačih obiskovalcih, ki so prišli raziskovat Maribor. Predstavljanje lepot, zanimivosti in gostoljubnosti svojega mesta slovenskim turistom, to je bil zame tisti pravi izziv. Želim si, da bi tudi letos Maribor obiskalo čim več radovednih Slovencev in da bi se za vodeni ogled mesta opogumili tudi Mariborčanke in Mariborčani. Če bomo uporabili pravo mero razumnosti, odgovornega ravnanja in dobre volje, nam bo uspelo! Vse se da!«

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.