07:01, tor, 23. Jul

TONIN: NSi podpisov pod interpelacijo vlade ne bo prispevala

NSi podpisov pod interpelacijo vlade ne bo prispevala, je na novinarski konferenci dejal predsednik NSi Matej Tonin. Odgovorna opozicija mora z vlado tekmovati v boljših rešitvah in ne v kritiziranju, meni.

Interpelacija bo po njegovem mnenju le še okrepila vladno koalicijo. V NSi pa so z vlado pripravljeni sodelovati pri zdravstveni reformi.

Kritičen do vlade

Tonin je sicer kritičen do vlade, meni namreč, da v desetih mesecih ni uspela narediti tistega, kar je napovedovala, ni uspela narediti bistvenih premikov, na številnih področjih smo po njegovem mnenju celo nazadovali. “Zdi se, a od slavno napovedanega leta reform ne bo veliko ostalo in da ne bo nekih resnih reform, ki jih bo Slovenija deležna, žal,” je dejal.

Opozicija pričakuje alternativne rešitve

Od odgovorne opozicije pa po njegovem mnenju ljudje upravičeno pričakujejo predvsem alternativne rešitve. NSi se bo zato v soboto zbrala na programski konferenci, kjer bodo predstavili svoje rešitve zdravstvenega sistema. Delajo tudi na usklajevanju ustavnih sprememb in napovedujejo predloge za izboljšanje poslovnega okolja. “Nas konflikti ne zanimajo, zanimajo pa nas rešitve,” je dejal. K temu “premiku” pozivajo celotno opozicijo.

Neuspela napovedana interpelacija ministrice za kulturo

To, da niso uspeli zbrati dovolj podpisov za napovedano interpelacijo ministrice za kulturo Asto Vrečko, je NSi postavilo v okoliščino, da so ponovno premislili o njihovi politiki in se učili na lastnih napakah, je dejal. Odmaknili so se od politike “proti” in jo preoblikovali v politiko “za”. “Ko bomo vsi skupaj osvojili to točko, potem bo desna sredina znova začela zmagovati in v NSi čutimo pač dolžnost, da če drugi tega ne vidijo, mi sami naredimo prvi korak v to smer,” je dejal.

Interpelacija ne vsebuje nobenega sklepa

Vladi in DZ so zato v obravnavo predlagali priporočila za krepitev vrednot slovenske osamosvojitve. Na takšen način bodo tudi parlamentarce prisilili k temu, da se opredeljujejo o konkretnih politikah, meni. Sami se bodo v prihodnje izogibali interpelacijam, obljublja Tonin. Tudi interpelacije vlade ne bodo podprli, saj ta ne predlaga nobenega sklepa, kar je po Toninovem mnenju “zgovorno”. Bodo pa sodelovali v razpravi in “opozorili na stranpoti te vladne koalicije”. V SDS so se na Toninove besede odzvali z navedbami, da so interpelacijo proti vladi vložili (tudi) na podlagi javnega poziva Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) in predsednika združenja Lojzeta Peterleta, sicer ustanovitelja nekdanjih Krščanskih demokratov in današnje NSi. “Poziv je bil naslovljen na vse politične stranke, tudi na NSi,” so zapisali.

Janšo spominja Toninovo ravnanje n pot Ljudmile Novak

Predsednik SDS Janez Janša je medtem na družbenem omrežju Twitter zapisal, da ga Toninovo ravnanje “žal spominja na pot Ljudmile Novak”. Toninovo napoved, da bo sodeloval v oddajah Odmevi na Televiziji Slovenija in 24ur zvečer na POP TV, je pospremil z zapisom: “Namesto Goloba bo vlado pred očitki iz interpelacije branil kar Tonin.”

Združenje VSO pozdravljajo interpelacijo celotne vlade

Iz Združenja VSO pa so sporočili, da pozdravljajo interpelacijo celotne vlade in tudi priporočila NSi z namenom širše argumentirane razprave o pomenu osamosvojitve kot vrednostnem središču vseh Slovencev. “Po zavračanju vsakršnega dialoga s strani vlade vidimo v interpelaciji priložnost za ponovni razmislek o ukinitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in poziv k razumevanju pomena slovenske samostojnosti in državnosti kot krepitve državotvorne, domoljubne in demokratične zavesti,” so zapisali v sporočilu za javnost.

NSi in SDS imata nerešena vprašanja

Med nerešenimi vprašanji med SDS in NSi je sicer tudi razdelitev mest v parlamentarni komisiji za nadzor javnih financ in komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, kamor SDS še vedno ni imenovala svojih članov. Ko bo SDS to storila, pa so v NSi pripravljeni prispevati podpise za odreditev parlamentarne preiskovalne komisije, ki bi pod drobnogled vzela poslovanje podjetja Gen-I.

“Najprej vzpostavimo parlamentarni nadzor na celotnem področju, potem pa gremo lahko tudi na posamezne preiskovalne komisije,” je dejal Tonin. NSi je podpise za ustanovitev preiskovalne komisije že zbrala, kdaj bo ustanovljena, pa je po njegovih besedah “v celoti odvisno od SDS”. V SDS so namreč pripravili zahtevo za odreditev omenjene parlamentarne preiskave, a sami nimajo dovolj poslanskih podpisov.
vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.