06:19, sob, 20. Apr

Tradicionalno športno srečanje invalidov Maribora: “Zmoremo.”





Včeraj, na zadnji avgustovski dan so se znova srečali člani osmih društev invalidov Maribora. Kakor običajno, so se tudi letos pomerili v športno-rekreativnih disciplinah, med katerimi za paradnega konja velja vleka vrvi. Kot so nam zaupali udeleženci, pa tekmovanje sploh ni pomembno, bistven je dokaz “da nekaj zmoremo.”

Priti med prijatelje, se zabavati med pikadom, igranjem kart, odbojko na mivki ali pa dokazovati mišice z vleko vrvi, imajo preprosto radi. “Preko iger, se razveselimo in vidimo, da nekaj zmoremo in, da smo tako kot vsi ostali občani mesta Maribor,” nam je z nasmehom na obrazu povedala ena izmed udeleženk tradicionalnega srečanja. Uradno se je letošnje 9. Športno–rekreativno srečanje invalidov Maribora pričelo z nagovorom predsednika Sveta invalidov na MO Maribor Milana Kotnika in Andreja Fištravca, župana MO Maribor.

srecanje invalidov

Izrazila sta zadovoljstvo nad množično udeležbo članov društev invalidov Maribor, ki se jih vsako leto več zbere “v tej mariborski oazi“, kot je igrišče in družabni prostor za Fontano imenoval Fištravec. Poudaril je, da so s korektnim sodelovanjem z društvi in Svetom invalidov uspeli odpraviti že marsikatero, predvsem arhitekturno oviro v mestu, s čimer sledijo načelom invalidom prijazna občina. “Treba je skupaj delat. Zdaj ravno zaključujemo dogovore s Stanovanjskim skladom, da bodo v okviru novogradnje na Studencih nekatera stanovanja prilagodili za gluhe osebe. Razen tega pa tudi vzpostavljajo stanovanjsko skupnost za društvo Sožitje,” je dodal Fištravec. Kotnik se je strinjal, da je splošno stanje posluha za invalide boljše kot je bilo nekoč. “Trikrat ali štirikrat na leto imamo sestanke Sveta invalidov in tudi delovne skupine, s katerimi potem predebatiramo kaj je tisto v mestu, kar naj bi izboljšali. Trenutno izboljšujemo stanovanja, da se prilagodijo objekti, da bodo primerni za invalide. Zelo pomembna je komunikacija, še posebej za senzorno ovirane osebe, kot so slepi in gluhi,” je dejal Kotnik ter v imenu kolegov iz društev izpostavil, da pozdravljajo vsako spremembo v mestu, ki pomeni izboljšanje pogojev za njihovo sobivanje.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.