20:10, sre, 26. Jun

Trgovci marca letno z občutno nižjimi prihodki





Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno je bil marca v primerjavi z lanskim marcem, ki ga je zaznamovala vojna v Ukrajini, občutno, kar za 12,7 odstotka nižji, so danes sporočili iz državnega statističnega urada.

V trgovini z motornimi gorivi je prihodek od prodaje v trgovini z motornimi gorivi upadel za 16,8 odstotka, v trgovini z neživili za 11,2 odstotka in v trgovini z živili za 8,3 odstotka.

V prvem letošnjem četrtletju je bil prihodek trgovcev za pol odstotka nižji kot v enakem obdobju lani. V trgovini z živili se je znižal za šest odstotkov in v trgovini z neživili za 4,3 odstotka, v trgovini z motornimi gorivi pa se je zvišal za 6,9 odstotka.

Prihodek od prodaje motornih vozil in njihovih popravil se je v mesečni primerjavi marca zvišal za 2,5 odstotka, v letni pa za 18,7 odstotka. Tudi v prvem četrtletju je bil glede na enako obdobje lani višji, in sicer za 13,9 odstotka.

Statistični urad je danes ločeno objavil tudi februarske podatke o prodaji storitev. Prihodek iz tega naslova je bil drugi mesec višji tako na mesečni kot na letni ravni, in sicer za 1,7 odstotka oziroma za 14,9 odstotka.

Na mesečni ravni so statistiki največjo rast zabeležili v poslovanju z nepremičninami (4,7-odstotna rast prihodka), višji je bil tudi v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih (za 4,1 odstotka), v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih (za 2,9 odstotka) ter v dejavnosti promet in skladiščenje (za 0,4 odstotka. Nižji kot januarja pa je bil v gostinstvu (za 1,0 odstotka) ter v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih (za 0,5 odstotka).

K dvigu prihodka od prodaje storitev na letni ravni so prispevale vse opazovane skupine storitvenih dejavnosti. Najizraziteje se je zvišal v gostinstvu (za 32 odstotkov), sledile so druge raznovrstne poslovne dejavnosti (za 26,1 odstotka), strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti (za 19,2 odstotka), poslovanje z nepremičninami (za 15,7 odstotka), informacijske in komunikacijske dejavnosti (za 13,7 odstotka) ter promet in skladiščenje (za 6,9 odstotka).

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.