12:19, čet, 12. Sep

Trgovina z ljudmi: Mariborski kriminalisti pridržali dve osebi, spolne usluge ženske nudile na območju Maribora in Ljubljane





Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Maribor so v okviru dlje časa trajajoče kriminalistične preiskave kaznivih dejanj trgovine z ljudmi po 1. in 2. odstavku 113. člena Kazenskega zakonika (KZ-1) in neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi in postopki v športu ter predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog, po 1. odstavku 186. člena Kazenskega zakonika (KZ-1), izvedli tri sklope hišnih preiskav na območju Maribora, aktivnosti pa so se izvajale tudi na območju Ljubljane.

V preiskavi je bilo ugotovljeno, da so kazniva dejanja trgovine z ljudmi v sostorilstvu izvrševale tri osebe, državljani Slovenije in Srbije, na način, da so oškodovanke, ki so izhajale iz ekonomsko in socialno šibkega okolja, po večini iz držav bivše Jugoslavije, zaradi izkoriščanja prostitucije s preslepitvijo in pod pretvezo dobro plačanega dela, pripeljali v Slovenijo, jih nastanili v stanovanjih in turističnih apartmajih na območju Maribora in Ljubljane, kjer so pod njihovim stalnim nadzorom, tudi z grožnjami in pod prisilo, nudile spolne storitve proti plačilu, del denarja pa morale izročati osumljenim, ki so si na ta način pridobili najmanj 6.600 eur protipravne premoženjske koristi.

Identificiranih je bilo šest žrtev, državljank Slovenije, Srbije in Črne Gore.

Eden izmed storilcev je ob tem osumljen tudi kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi in postopki v športu ter predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog, po 1. odstavku 186. člena Kazenskega zakonika (KZ-1), s tem, da je koristnikom spolnih dejanj ponujal v prodajo prepovedano drogo kokain.

Skupno šestih kaznivih dejanj trgovine z ljudmi po 1. in 2. odstavku 113. člena Kazenskega zakonika (KZ-1) so osumljene tri osebe, od katerih sta bili dve osebi pridržani, ena pa je bila privedena k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru, ki je odredil pripor.

Za kaznivo dejanje trgovine z ljudmi po 1. odstavku 113. člena Kazenskega zakonika (KZ-1) je predpisano, da se storilec kaznuje z zaporom od enega do desetih let, po 2. odstavku pa z zaporom od treh do petnajstih let. Za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi in postopki v športu ter predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog, po 1. odstavku 186. člena Kazenskega zakonika (KZ-1), pa se storilcu lahko izreče kazen zapora od enega do desetih let, so sporočili iz PU Maribor.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.