14:38, čet, 28. Mar

Tuji mediji o izvolitvi Pirc Musar kot prve predsednice in nekdanje odvetnice Melanie Trump





Tuji mediji danes ob izvolitvi Nataše Pirc Musar na položaj predsednice Slovenije soglasno izpostavljajo, da gre za prvo žensko na tem položaju. Označujejo jo kot liberalno nekdanjo novinarko in odvetnico, številni pa omenjajo tudi njene povezave z Melanio Trump, ki jo je pred leti zastopala.

Britanski BBC piše, da je Slovenija za prvo predsednico izvolila nekdanjo novinarko in odvetnico, ki je leta 2016 zastopala Melanio Trump v tožbi proti reviji Suzy. Dodaja, da je na volitvah nastopila kot neodvisna kandidatka s podporo levosredinske vlade. Porazila je nekdanjega zunanjega ministra Anžeta Logarja, ki ga BBC označuje za veterana konservativne politike.

Povezave nove predsednice s Trumpovo soprogo že v naslovu izpostavlja tudi bruseljski spletni portal Politico, ki obenem dodaja, da njena zmaga pomeni nadaljnjo krepitev liberalnega bloka po zmagi leve sredine na parlamentarnih volitvah aprila.

O zmagi Pirc Musar poročajo tudi avstrijski časniki. Kurier navaja, da je šlo v luči izvolitve prve predsednice v državi za zgodovinske volitve, Pirc Musar pa opisuje kot liberalno odvetnico. Tako kot tudi Krone Zeitung piše, da je kandidaturi njenega tekmeca Logarja, ki sicer velja za zmernega politika, škodoval njegov tesen odnos z Janezom Janšo.

Die Presse in drugi mediji izpostavljajo, da uradno ne pripada nobeni stranki, v drugem krogu pa jo je podprla levo-liberalna vlada. Kleine Zeitung med drugim navaja še, da nova predsednica vozi Rolls-Royca, njen soprog pa da je kot vlagatelj zaslužil milijone.

Izpostavljajo podporo leve sredine

Italijanski nacionalni medij Rai na spletni strani piše, da je Pirc Musar dobila glasove celotnega liberalno-progresivnega volilnega telesa in potrdila tridesetletno tradicijo levosredinskih predsednikov.

Dodaja, da je premagala konservativnega kandidata Logarja, za kampanjo katerega so bili značilni zmerni toni, s katerimi se je po pisanju RaiNews oddaljil od voditelja desnice Janeza Janše, a ga večina volilnega telesa še vedno vidi preblizu nekdanjemu premierju, ki mu mnogi očitajo iliberalne metode vladanja in prezir do medijev.

Tudi La Repubblica piše o zmagi odvetnice, specializirane za človekove pravice, ki je v Sloveniji zagovarjala tudi interese nekdanje prve dame ZDA Melanie Trump. Prav tako izpostavlja podporo leve sredine, njenega nasprotnika pa označujejo za veterana konservativne politike.

Izpostavili, da je uveljavljena odvetnica

Na Hrvaškem je politični komentator časnika Večernji list Denis Romac izpostavil, da je Pirc Musar uveljavljena odvetnica, nekdanja novinarka in prepričana liberalka, ki zagovarja uveljavitev arbitražne razsodbe. V javnosti si je po njegovih besedah zgradila profil odločne branilke ustavnih vrednot, tudi v času Janševe vlade, ko so bile te vrednote najbolj na udaru.

Kot edini šibki točki kampanje navaja njenega moža Aleša Musarja, ki ga povezujejo s tajkunom Darkom Horvatom, ter dejstvo, da je kot odvetnica zastopala “elitne” stranke, med katerimi je bila tudi nekdanja ameriška prva dama Melania Trump. Te obtožbe ji niso resneje škodovale, ker so se volitve spremenile v glasovanje “proti kontroverznemu Janši in njegovi radikalno-populistični SDS”, je dodal Romac.

Hrvaška nacionalna televizija HRT je ob novici o zmagi Pirc Musar spomnila na njeno podporo vstopu Hrvaške v schengensko območje, pri časniku Jutarnji list pa so izpostavili, da je zmagala kandidatka, ki je znana po boju za človekove pravice, zlasti pravice žensk in LGBTQI+ skupnosti.

Podobno so zapisali tudi pri srbskem portalu televizije N1, kjer so Pirc Musar označili za neodvisno političarko sredine ter odvetnico in zaščitnico človekovih pravic, sarajevski časnik Oslobođenje pa je zapisal, da gre za kandidatko, ki so jo podprli nekdanja predsednika države Milan Kučan in Danilo Türk, najbolj pa mož Aleš Musar, “eden od najbogatejših Slovencev”.

Pri sarajevskem časniku Dnevni avaz so medtem izpostavili predvsem njeno ugledno novinarsko kariero in njene funkcije v Europolu.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.