16:53, čet, 28. Mar

Turistični bon unovčilo že 90 odstotkov upravičencev





Ob koncu lanskega in v začetku letošnjega leta se kljub krepitvi epidemije covida-19 nadaljuje unovčevanje turističnih bonov in bonov 21. Vsaj delno je turistični bon že izkoristilo 90 odstotkov upravičencev, medtem ko je pri bonih 21 ta delež še pod dvema tretjinama, kažejo podatki Finančne uprave RS.

Od začetka unovčevanja turističnih bonov, torej od 19. junija 2020, je bilo unovčenih 1.844.806, kar pomeni, da je turistični bon unovčilo 90 odstotkov upravičencev. Niso pa vsi porabili celotne vrednosti svojega bona, saj jih je bilo unovčenih za 260,73 milijona evrov, kar je 73 odstotkov od zneska potencialno vseh unovčenih bonov, kažejo podatki Finančne uprave RS (Furs).

Te bone je vsem prebivalcem Slovenije lani v luči pomoči zaradi koronavirusa prizadetemu turizmu leta 2020 prinesel tretji protikoronski zakon, polnoletnim v vrednosti 200 evrov in mladoletnim v vrednosti 50 evrov. Unovčiti jih je mogoče v turističnih namestitvenih obratih za nočitev ali nočitev z zajtrkom.

Nadaljuje se tudi unovčevanje bonov 21, ki so kot dodatna oblika pomoči prebivalcem na voljo od 16. julija lani. Do danes je bilo unovčenih za 1,68 milijona teh bonov v vrednosti 116,4 milijona evrov. Skupna vrednost vseh bonov 21 je okoli 187 milijonov evrov, kar pomeni, da je bilo doslej izkoriščene okoli 62 odstotkov njihove vrednosti.

Prebivalci lahko bon 21 unovčijo v turističnih namestitvah, restavracijah in barih, v knjigarnah, muzejih in na koncertih, ob najemu športne opreme in ob obisku športnih klubov, ogledajo si lahko razstave, obiščejo zabaviščne parke in smučarske centre.

Ker je ob koncu lanskega leta na turizem, gostinstvo in druge povezane panoge znova močno vplivala epidemija covida-19, se je vlada odločila podaljšati veljavnost obeh bonov do 30. junija letos.

vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.