20:31, pet, 5. Jul

Ubil je partnerico v Mariboru, zdaj pa bodo najprej ugotavljali prištevnost





Na mariborskem okrožnem sodišču so danes začeli predobravnavni narok za 20-letnega Lazarja Terentića, ki ga obtožnica bremeni uboja sedem let starejše partnerke v stanovanju v središču Maribora maja letos. Tako tožilstvo kot sodišče sta se strinjala s predlogom obrambe, da se naprej ugotovi obtoženčevo prištevnost in procesno sposobnost.

Kot izhaja iz obtožnice, je Lazar Terentić v noči s 25. na 26. maj v garsonjeri večstanovanjskega objekta pri mariborski avtobusni postaji vzel življenje 27-letni državljanki Srbije. Po predhodnem fizičnem nasilju naj bi jo davil tako dolgo, dokler ni prenehala dihati in je umrla.

Višji državni tožilec Zoran Klinc je danes v sodni dvorani prebral obtožnico, predloga kazni za morebitno priznanje krivde pa ni navedel. Kot je dejal, predloga ni pripravil, ker je bil že vložen ugovor zoper obtožnico, v kateri obtoženi zanika krivdo.

Ni se izrekel glede krivde

Terentić se danes pred sodnico Ksenijo Hrastnik ni izrekel glede krivde, saj je njegov odvetnik Simon Dolinšek opozoril, da kljub očitnim znakom nenavadnega vedenja obtoženega doslej v postopku preiskave ni bil postavljen izvedenec psihiater, ki bi podal oceno o obtoženčevi sposobnosti razumevanja očitanega nasilnega dejanja ter o tem, ali je obtoženi sposoben uveljavljati svoje pravice v kazenskem postopku.

Tožilec je soglašal s postavitvijo takšnega izvedenca, enakega mnenja je bila tudi sodnica. Predobravnavni narok je preložila za nedoločen čas, dokler ne bo izdelano izvedensko mnenje.

Če bo obtoženi, ki se trenutno nahaja v priporu, spoznan za neprištevnega, pomeni, da ob storitvi kaznivega dejanja ni mogel razumeti pomena svojega dejanja ali ni mogel imeti v oblasti svojega ravnanja zaradi trajne ali začasne duševne bolezni, začasnih duševnih motenj, duševne zaostalosti ali zaradi kake druge trajne in hude duševne motenosti. V takšnih primerih sledi obvezno psihiatrično zdravljenje. Če bo izvedenec ocenil drugače, bo sledilo sojenje. Za uboj je sicer zagrožena kazen od pet do 15 let zapora.

Kaj je privedlo do nasilnega dogodka, ni točno znano. Tožilstvo se v danes prebrani obtožnici ni spuščalo v te navedbe. Policijska preiskava pa je pokazala, da naj bi se partnerja najprej hudo sprla, nato pa naj bi moški žensko močno udaril in zadavil. O sporu in pretepu naj bi se v telefonskem pogovoru še isti večer zaupal svoji materi, a ji je naslednje jutro zagotovil, da je vse v redu.

Nekaj časa je bila že mrtva

Pozneje je sam zaradi poškodbe roke in goleni odšel po zdravniško pomoč, kjer je zatrdil, da se je med sporom s partnerko udaril ob rob postelje, in se nato vrnil v stanovanje. Mami žrtve je naslednji dan v telefonskem pogovoru zatrdil, da njena hčerka spi in da je poškodovana, ker sta se stepla. Mati je poklicala drugo hčerko, ki je s prijateljem odšla na kraj dogodka in dekle našla mrtvo.

Patolog je ocenil, da je žrtev umrla v noči iz četrtka na petek, njeno truplo pa so policisti odkrili v soboto popoldne.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.