11:54, pet, 29. Mar

UKC Maribor ostal brez posebnega programa na področju anesteziologije





Ministrstvo za zdravje Univerzitetnemu kliničnemu centru (UKC) Maribor ni odobrilo posebnega programa na področju anesteziologije, na podlagi katerega bi lahko sklepali podjemne pogodbe tudi z domačimi anesteziologi. Zato še vedno krpajo kadrovske luknje z anesteziologi iz drugih slovenskih bolnišnic. Kako dolgo bo tako šlo, ne znajo povedati.

ukc mariborS posebnim programom na področju anesteziologije, ki ga je avgusta potrdil svet zavoda, so po besedah strokovnega direktorja Matjaža Vogrina želeli nadomestiti anesteziologe, ki prihajajo v UKC Maribor pomagati iz drugih slovenskih bolnišnic, medtem ko so izpad hrvaških anesteziologov, ki so prihajali prek sporne pogodbe z Inštitutom za raziskave v medicini (IRM), uspeli nadomestiti z dodatnimi zaposlitvami na oddelku.

Cilj je, da na koncu ne bi potrebovali več nobene zunanje pomoči. A do ustrezne kadrovske popolnitve oddelka za anesteziologijo bo trajalo še nekaj časa, zato so kot najbolj ekonomično rešitev za vmesni čas predlagali sklepanje podjemnih pogodb z lastnimi anesteziologi za delo izven rednega delovnega časa. To naj bi bilo tudi finančno ugodnejše, kot pa plačevanje anesteziologov iz drugih bolnišnic.

A na ministrstvu za zdravje niso imeli posluha za to. “Ministrstvo za zdravje je predlagalo, naj pred podpisom pogodb poskusimo z drugimi organizacijskimi oblikami in doslej z domačimi anesteziologi še nismo sklepali nobenih podjemnih pogodb,” so povedali v UKC Maribor.

Na ministrstvu ponavljajo, da sklepanje podjemnih pogodb z lastnimi zaposlenimi ni dovoljeno. “Mogoče jih je sklepati le pod pogoji določenimi v 53.c členu zakona o zdravstveni dejavnosti oz. v okviru posebnih programov, ki jih minister lahko določi tudi na ravni posameznega zavoda. V primeru UKC Maribor sklep o posebnem programu za anesteziologijo ni bil izdan,” je bilo vse, kar so povedali.

UKC Maribor zaenkrat pokriva potrebe z domačimi anesteziologi v rednem delovnem času ter prihodi pogodbenikov iz UKC Ljubljana in ostalih slovenskih bolnišnic. “Zaenkrat na takšen način uspevamo organizirati delo tako, da je dogovorjeni dnevni obseg delovišč pokrit. Kako zadosten je ta obseg, da do podaljševanja čakalnih dob ne bi prihajalo, pa je z gotovostjo težko reči,” pravijo v kliničnem centru.

“Vsekakor je za enovitejši strokovni razvoj ter nadzor oddelka in s tem boljšo organizacijo dela in posledično tudi produktivnost smiselno, da je odvisnost od zunanje pomoči čim manjša, kar brez dodatnega angažmaja domačih anesteziologov na ta način ne bo izvedljivo,” še dodajajo.

Trenutno dnevno prihaja v UKC Maribor pet gostujočih anesteziologov, po novem letu bodo po napovedih prihajali štirje.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.