10:52, ned, 30. Jun

Umoril 26-letnega moškega, namesto v zapor se bo zdravil na psihiatriji





Okrožno sodišče v Murski Soboti je končalo dokazni postopek zoper 49-letnega Damirja Softića, obtoženega za umor 26-letnika, poroča Vestnik. Sodni senat mu je izrekel varnostni ukrep zdravljenja na psihiatriji od pol leta do pet let, saj sta izvedenca psihiatra Peter Pregelj in Jure Koprivšek ugotovila, da ima Softić paranoidno shizofrenijo.

Vestnik še poroča, da se bo Softić zdravil na mariborski forenzični psihiatriji, kjer prestaja pripor. Softić, sicer državljan Bosne in Hercegovine, je obtožen, da je 5. februarja lani v Slomškovi ulici v Murski Soboti med prepirom večkrat zabodel 26-letnika, ki je umrl.

Izvedenec psihiater Peter Pregelj je februarja v izvedeniškem mnenju zapisal, da ima Softić paranoidno shizofrenijo, ki se pridružuje stanju postravmatske stresne motnje. Pregelj je ocenil, da so bili Softićevo zaznavanje realnosti, razmišljanje, odzivanje na okolico ter sposobnost razumevanja dejanj pred in med umorom okrnjeni.

Že pred tem, decembra lani, je psihiater Jure Koprivšek na sodišču ocenil, da je bil obtoženi med dejanjem neprišteven. Po psihiatrovi oceni bi lahko Softić dejanje kadarkoli ponovil, zato je zanj priporočil zdravljenje in doživljenjsko terapijo.

Koprivšek je svoje mnenje, da je Softić moril neprišteven, utemeljil tudi s tem, da za posttravmatskim sindromom boleha več kot deset let. Zaradi vpoklica na služenje vojaškega roka leta 1992 je doživljal panične napade in blodnje, leta 2012 so mu v bolnišnici v Tuzli omenjeno diagnozo tudi potrdili, še poroča Vestnik.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.