13:26, čet, 5. Sep

Umrl dr. T. S. Park, ameriški kirurg, ki je pomagal tudi mnogim slovenskim otrokom





Po informacijah, ki se širijo na Facebook strani Selective Dorsal Rhizotomy – St. Louis in drugih, naj bi v soboto, 31. avgusta 2024, umrl priznani ameriški zdravnik in kirurg T. S. Park, ki je pomagal tudi mnogim slovenskim otrokom.

Dr. T.S. Park je do nedavne upokojitve delal na Centru za spastičnost cerebralne paralize, Otroški kliniki v St. Louisu v Združenih državah Amerike. Na Facebook strani Selective Dorsal Rhizotomy – St. Louis je skrbnica strani Deanna Walter objavila: “Draga družina SDR, Na žalost imamo nekaj groznih novic. Dr. Park je nenadoma umrl v soboto 31. avgusta. Če rečem, da imamo vsi strto srce, je to milo rečeno. Prosim, imejte njegovo družino v mislih in molitvah. Vsi smo vedeli, da je dr. Park izjemno skrben kirurg, sodelavec in mentor, a bil je tudi čudovit mož, oče, brat in dedek. Prosimo, da vsi spoštujete zasebnost družine, saj žalujejo pri tem nepričakovanem in tragičnem dogodku.”

Sporočilo o smrti dr. T.S. Parka. Vir Facebook, Selective Dorsal Rhizotomy – St. Louis, Deanna Walter

Novico o njegovi prerani smrti pa so zapisali tudi mnogi drugi. Med njimi so tudi starši otrok, ki so se zdravili na njegovi kliniki in jih je priznani dr. Park tudi operiral.

Dr. Park se je v začetku junija 2024, pred tremi meseci uradno upokojil. Že 5. februarja 2024 je sporočil novico, da se bo 30. junija upokojil, do uradne upokojitve pa je prišlo  že v začetku junija, do takrat je delal na Otroški kliniki v St. Louisu in na fakulteti za medicino Washingtonske univerze v St. Lousiu. Februarja je zapisal, da bo operiral do konca maja, bolnike pa spremljal do konca junija. Sporočil je še, da bodo njegov program na Otroški kliniki St. Louis nadaljevali, operacije pa bo izvajal nevrokirurg, ki mu je bil dr. Park mentor.

Priznani kirurg je 37 let delal, sam je dejal, da je imel v tem času poseben privilegij skrbeti za več kot 5.200 pacientov SDR iz 87 držav.

Sporočilo o upokojitvi, Vir: Facebook, TS Park

Otroška bolnišnica v St. Louisu je med vodilnimi pediatričnimi zdravstvenimi ustanovami v ZDA. Skrbijo za celostno oskrbo otrok, vključujejo pediatrično kirurgijo, kardiologijo, nevrokirurgijo, onkologijo in intenzivno nego. Imajo napredne terapije in inovativne postopke, tudi selektivno dorzalno rizotomijo (SDR), s katero so pomagali številnim otrokom po svetu, ki trpijo za spastičnostjo zaradi cerebralne paralize. Prav dr. T. S. Park je bil eden od vodilnih strokovnjakov na tem področju.

“Washington University School of Medicine” (WUSM) oziroma Washingtonska univerzitetna medicinska fakulteta je del Washingstonske univerze v St. Louisu v  Združenih državah Amerike. Gre za izobraževalno institucijo, kjer potekajo izobraževanje bodočih zdravnikov in raziskave na področju medicine, nudijo pa tudi klinične storitve s povezanimi bolnišnicami in zdravstvenimi ustanovami. WUSM je znana po svojem visoko kakovostnem raziskovalnem delu, izobraževanju ter po tesnem sodelovanju z vrhunskimi zdravstvenimi ustanovami, kot sta Barnes-Jewish Hospital in St. Louis Children’s Hospital, kjer je do upokojitve delal dr. T. S. Park. Fakulteta se osredotoča na izobraževanje medicinskih študentov, zdravnikov specialistov ter izvajanje raziskav na različnih medicinskih področjih.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.