12:22, pet, 26. Jul

Umrl likovni umetnik





“Sredi trdega dela in priprav na skorajšnjo razstavo, nas je v 79. letu starosti zapustil naš dolgoletni član in prijatelj Nejč Slapar. Bil je vsestranski likovni umetnik, slikar, grafik, cineast in glasbenik, ki se je rodil 10. marca 1945 v Stražišču pri Kranju,” so zapisali v Zveza Društev Slovenskih Likovnih Umetnikov.

V nadaljevanju zapišejo:

Po končani gimnaziji, je najprej študiral gradbeništvo, nato pa se je preusmeril v grafično industrijo. Kasneje se je kot grafik popolnoma predal likovni umetnosti, vmes je nekaj časa deloval kot svobodni umetnik. Delal je na področju filma, glasbe in likovnega ustvarjanja. Kot velik ljubitelj filma je že v mladosti skupaj z Janezom Horvatom, Živkom Kladnikom ter Gašperjem Starcem ustanovil filmsko skupino Ime, ki je bila aktivna med leti 1970 in 1976. Posneli so več kratkometražnih igranih filmov (Do spoznanja, Rdeča kapica, Balada o mrtvecu, Dolgčas…) in zanje prejeli pomembnejše filmske nagrade tedanje Jugoslavije. Priznanja pa so prejeli še v Italiji in Avstriji. Sodeloval je tudi s konceptualistično skupino West-East in je skupaj s Francetom Pibernikom, slovenskim pesnikom, pisateljem, esejistom in literarnim zgodovinarjem, pripravil nekaj razstav, ki so nosile naslov »Grafični prostor poezije« in »Barvni prostor poezije«. Slapar se je podajal tudi na področje oblikovanja asemblažev, objektov oziroma likovnega ambienta. Umetnostni zgodovinar Damir Globočnik, je med drugim zapisal, da je pri delih na papirju Slaparja zanimalo predvsem linearno sozvočje.

Čeprav je avtor različne like uporabljal v smislu likovnih znakov, je pri organskih in celo geometrijskih oblikah pogosto bilo moč zaslediti erotično noto, ki sega do namerne provokativnosti. Najpomembnejši pečat je Slapar pustil v likovni umetnosti in je bil uveljavljen likovni ustvarjalec. Prvič je razstavljal leta 1968 v Prešernovi hiši v Kranju. Imel je že več kot sto samostojnih razstav (Kranj, Dobrna, Tržič, Jesenice, Rogaška Slatina, Škofja Loka, Piran, Visoko,….) ter okoli petdeset skupinskih razstav (Kranj, Beljak, Bled, Murska Sobota, Piran, Benetke, Ljubljana,…) doma in v tujini.

Več v objavi spodaj.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.