14:11, pet, 19. Apr

Umrl slovenski glasbenik in pisatelj





V Mokronogu je v 85. letu starosti umrl dolenjski pevovodja, glasbenik, pisatelj in vsestranski kulturnik Mirnske doline Stane Peček. Umrl je ponoči, nekaj po polnoči, so na mokronoški občini potrdili za STA. Bil je častni občan Občine Mokronog-Trebelno in sodelavec ter soorganizator Tabora slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični.

Peček, med drugim zadnja leta znan tudi kot pobudnik in organizator mokronoškega orgličarskega festivala, se je rodil 29. oktobra 1937 rodil v Rovtah nad Logatcem, njegova družina se je v Mokronogu naselila leta 1946.

Po nižji gimnaziji se je leta 1953 vpisal na vojaško glasbeno šolo in do leta 1964 v Strumici v Severni Makedoniji služboval v vojaškem orkestru. Po vrnitvi v Slovenijo je poučeval harmoniko, klavir in glasbeno teorijo, posvetil se je tudi zborovskemu petju.

Kot strokovni sodelavec in tajnik trebanjske občinske kulturne skupnosti je bil do leta 1992, ko se je upokojil, nepogrešljiv soustvarjalec kulturnega dogajanja Mirnsko-Temeniške doline.

“Bil je neusahljiv vir idej, s katerimi je naše kraje zarisal na slovenski kulturni zemljevid, in spodbujal ljudi okoli sebe k uresničevanju zamisli,” so poudarili v Mokronogu.

Bil je dolgoletni prenašalec pevskega znanja, soustvarjalec mokronoških Kresnih noči, mentor, pisatelj, soustvarjalec lutkovnih predstav in avtor zgodb o tako imenovanih Mokronožcih. Napisal je literarni predlogi za pravljična baleta o Mokronožcih. V Mokronogu so sodeloval pri urejanju glasila Mokronajzar.

Bil je tudi med ustanovitelji dolenjsko-belokranjske revije Rast in njen dolgoletni sodelavec ter dopisnik. Bil je tudi idejni vodja in dolgoletni scenarist Tabora slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični.

Prejel je številna odlikovanja in priznanja, med drugim leta 1988 odličje svobode s srebrnim listom Zveze kulturnih organizacij Slovenije za dejavno spodbujanje kulturnega življenja in leta 2001 častni znak svobode RS za široko aktivnost na najrazličnejših področjih kulture na Dolenjskem in drugod.

Leta 2015 je postal prvi častni občan Občine Mokronog-Trebelno, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti mu je podelil Gallusov kipec za dolgoletno vodenje in razvoj Tabora Šentvid pri Stični.

vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.