22:20, pet, 26. Jul

Umrla je svetovna znana pevka, rojena v Mariboru





Pevka in pedagoginja se je doma in v tujini uveljavila kot koncertna pevka vseh slogovnih obdobij. Eva Novšak – Houška je preminila 12. decembra, torej minuli torek.

Eva Novšak – Houška, slovenska mezzosopranistka in pedagoginja se je rodila 16. november 1942 v Mariboru. Na Akademiji za glasbo v Ljubljani je sprva diplomirala kot pianistka v razredu prof. Hilde Horak, tri leta pozneje, 1967, pa še iz solopetja v razredu prof. Ksenije Kušej Novak. Na isti akademiji je opravila tudi podiplomski študij iz solopetja, nadaljevala pa ga je v salzburškem Mozarteumu pri prof. Paulu Schillhawskem in nato na Visoki šoli za glasbo na Dunaju pri pevcu in pedagogu Antonu Dermoti, kjer je končala specializacijo in prejela priznanje kot najboljša študentka v letniku. V času študija v Sloveniji je prejela študentsko Prešernovo nagrado, prodor na domače in tuje koncertne odre pa sta ji omogočili 1. mesto na jugoslovanskem tekmovanju mladih glasbenikov v Zagrebu leta 1969 in sodelovanje na mednarodnem tekmovanju mladih glasbenikov v Parizu leta 1970, na katerem se je uvrstila med devet finalistov, ki so nastopili na koncertu finalistov Midem v francoskem Cannesu, o njenem življenju pišejo na Wikipediji.

Izrazita koncertna pevka vseh slogovnih obdobij

Na domačih in tujih odrih se je uveljavila predvsem kot izrazita koncertna pevka vseh slogovnih obdobij, še posebej pa kot izvajalka sodobne in avantgardne glasbe. Navduševala je kot izvrstna in predana izvajalka samospeva ter za svoje nastope prejela pohvalne kritike. Koncertirala je v mnogih evropskih državah ter na daljših turnejah v Kanadi in Franciji, večkrat tudi s Triom Lorenz in sopranistko Zlato Ognjanovič. Nastopila je v več opernih produkcijah, mdr. v vlogi Erde v Wagnerjevi operi Rensko zlato (Zagreb in Ljubljana, 1983–1984) pod taktirko Lovra von Matačića in v vlogi Oktavijana v Straussovem Kavalirju z rožo pod taktirko Vladimirja Benića (Zagreb, 1983).

Bila je redna gostja priznanih festivalov, Midem Classic v Cannesu, Dubrovačke ljetne igre, Baročni festival Varaždin, Bemus Beograd, Dnevi glasbe v Budvi, Glasbene tribune v Opatiji, Steiricher Herbst v Gradcu, Ohridsko ljeto, Zagrebški bienale, Varšavska jesen, Festival komorne glasbe Radenci in Festival Ljubljana.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.