06:40, ned, 28. Jul

Univerza v Mariboru obeležuje 40 let





V petek, 18. septembra 2015, obeležuje Univerza v Mariboru 40 let odkar se je leta 1975 šest visokošolskih zavodov v Mariboru povezalo v Univerzo v Mariboru. S svojimi 19 članicami (17 fakultet in 2 pridruženi članici) in približno 17.000 študenti, je danes druga največja univerza pri nas.

rektorat mb univerze

Njena usmeritev je v pridobivanju najboljših študentov in ustvarjanju razvojnega okolja, kjer je doma odličnost v vseh pogledih. Tako postaja osrednja razvojna institucija, ki se povezuje z gospodarstvom in skupaj s partnerji ustvarja center trajnostnega razvoja širše regije.

Univerza v Mariboru bo svojih 40 let obeležila s slovesnostjo DIES ACADEMICUS, ki bo 18. septembra 2015 potekala v Slovenskem narodnem gledališču Mariboru in z otvoritvijo razstave 40 let Univerze v Mariboru v Univerzitetni knjižnici Maribor. Razvoj Univerze v Mariboru skozi čas je podrobneje predstavljen tudi na spletni strani www.um.si/40let.

Tradicija pedagoškega izobraževanja sicer sega v leto 1863, ko je bilo zasnovano dvoletno učiteljišče in v leto 1888, ko je le-to preraslo v štiriletno. Nastanek Univerze v Mariboru leta 1975 je pomemben mejnik tudi pri decentralizaciji slovenskega visokega šolstva, saj je študij postal dostopnejši večjemu številu študentov. V vseh teh letih je Univerza v Mariboru prerasla v ugledno ustanovo, katere primarna naloga in vodilo je širjenje in plemenitenje znanja.

Študentje Univerze v Mariboru danes dosegajo vrhunske rezultate na številnih področjih. Sodelujejo in zmagujejo na mednarodnih tekmovanjih, so inovativni, produktivni in velikokrat tudi prvi pri odkritju novih spoznanj. Aktivno se vključujejo v trg in kasneje prenašajo znanje svojim naslednikom. Je univerza znanstvenih in strokovnih dosežkov, ki jih ustvarjajo njeni diplomanti in profesorji.

Razvoj prvega slovenskega nanosatelita, ki bo poletel v vesolje; uspehi ekipe mariborskih študentov pri projektu Študentska formula; konstantni uspehi na mednarodnem študentskem tekmovanju inovativnosti, tehnoloških rešitev in razvoja Imagine Cup; prestižna nagrada Reimagine Education za projekt Demola – povezovanje študentov s konkretnimi težavami podjetij – ki je Univerzo v Mariboru postavila ob bok najboljšim univerzam; so le nekateri od odmevnejših uspehov predstavnikov Univerze v Mariboru.

Razstava 40 let Univerze v Mariboru
Svoboda misli. Avtonomija delovanja.

Ob jubileju Univerze v Mariboru je Univerzitetna knjižnica Maribor, v sodelovanju z Univerzo v Mariboru, v treh razstaviščih pripravila razstavo, ki prikazuje kronološki pregled razvoja univerze in obiskovalca seznani z biografijami rektorjev in zgodovinskim pregledom pomembnih mejnikov, od začetka 19. stoletja do danes. Poudarek je na letu 1975, ko je bil podpisan Samoupravni sporazum o združitvi visokošolskih zavodov v Univerzo v Mariboru.

Razstava bo na ogled od 18. septembra do 17. oktobra 2015.

Razstavo so pripravili Nina Lončar, Miloš Petrovič in Lidija Gregorec.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.