17:14, čet, 29. Avg

Uprava MLM bo v petek vložila predlog za stečaj podjetja





Uprava Mariborske livarne Maribor (MLM), ki jo od junija vodi Samo Iršič, bo v petek vložila predlog za začetek stečajnega podjetja tega nekoč pomembnega mariborskega industrijskega podjetja. Iz podjetja so po današnji seji nadzornega sveta sporočili, da so nadzorniki upravi na zadnji seji 21. avgusta naročili, da to stori v roku meseca dni.

Kot so ob tem pojasnili v MLM, so likvidnostne razmere postajala nevzdržne in neobvladljive, kljub predlaganim ukrepom, ki jih je pripravila uprava, pa svežih likvidnostnih sredstev ni bilo pričakovati – ne od Slovenskega državnega holdinga (SDH) kot lastnika, ne od države, ne od koga tretjega.

“Vsi prodajni postopki niso zagotovili strateškega partnerja, ki bi imel vire za finančno in poslovno prestrukturiranje družbe,” so sporočili iz družbe in ob tem poudarili, da so bile plače vedno kategorija, za katero je poslovodstvo prednostno poskrbelo. Po tistem, ko je kupec, ki je v strukturi prihodkov predstavljal skoraj polovico, enostransko prekinil pogodbo, julijske plače niso bile izplačane na rok, družba pa je zamujala tudi s plačilom prispevkov.

Napori poslovodstva, da bi družbo poslovno prestrukturirali na način, da bi se osredotočili na segment v poslovanju, ki zagotavlja vzdržno poslovanje, in ob tem znižali število zaposlenih na nujno potrebno, s čimer bi zagotovili stroškovno učinkovitost, brez podpore s premostitvenimi ukrepi niso bili mogoči, pojasnjujejo odgovorni. Dodajajo, da bi bila za izvedbo ukrepov poleg prestrukturiranja kreditov potrebna dodatna finančna sredstva, česar pa ne družba ne kdo drug niso bili sposobni zagotoviti.

Prestrukturiranje družbe je bilo sicer izvedeno že z dvema prisilnima poravnavama, ki pa sta med drugim po pojasnilih iz podjetja povzročili, da pogodbe s kupci niso zagotavljale zadostne marže. Pogajalski položaj družbe kot dobavitelja v avtomobilski industriji je bil že sam po sebi slab, v času rasti stroškov delovne sile, materiala in energentov pa je povišanje morala pokriti družba sama, so zapisali v MLM.

Zaradi zaostrenih poslovnih in finančnih razmer sta bili junija in oktobra lani pripravljeni poročili o finančnem in poslovnem prestrukturiranju. Nadzorni svet družbe je ugotovil, da so bili vsi predlagani ukrepi potrebni in zadostni za odpravo insolventnosti družbe, s čimer se je družba lani dvakrat izognila začetku stečaja, tudi zato, ker je lastnik izvedel večino predlaganih ukrepov, razen dodatnega posojila.

Po noveli zakona o finančnem prestrukturiranju novembra 2023 je družba redno pripravljala tovrstna poročila v razmerah grozeče insolventnosti, so še sporočili iz podjetja in spomnili, da so bili med predlaganimi ukrepi ponovno tudi tisti v domeni SDH kot lastnika.

Do stečaja ob stoti obletnici poslovanja

V mariborskem podjetju so spomnili, da bo do stečaja nekoč velikega mariborskega podjetja prišlo ob stoti obletnici poslovanja. Pri tem omenjajo, da so bili zadnji meseci težki za poslovodstvo, ki je le s težavo planiralo likvidnost, za dobavitelje, ki so zgolj zaradi korektnega sodelovanja družbe v preteklosti zagotavljali odloge plačil, za kupce, ki so bili v dobaviteljski verigi odvisni od dobav družbe, ter za SDH, ki da je zaradi nezmožnosti dodatne pomoči z zvezanimi rokami opazoval usihanje družbe.

V MLM pa so izpostavili tudi težavno obdobje za zaposlene, ki so se predvsem zadnje leto dnevno spraševali o usodi družbe in svojih delovnih mest. Precej jih je prejemalo minimalno plačo in prihajalo na delovno mesto v neoptimalnih delovnih pogojih. Kljub temu pa so zagotavljali, da je bila MLM dolga leta prepoznaven dobavitelj tudi priznanim avtomobilskim proizvajalcem, so še navedli.

SDH je lastništvo MLM pridobil po pripojitvi Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). T. i. slaba banka si je po prenosu bančnih terjatev do podjetja nanjo leta 2013 desetletje prizadevala za finančno prestrukturiranje in stabilizacijo prezadolženega podjetja, tudi s konverzijo terjatev v kapital, s katero je postala lastnik, ter z dokapitalizacijami in ostalimi oblikami financiranja. Enako si je po pripojitvi DUTB prizadeval SDH.

Nekaj več kot 50 zaposlenih je bilo od začetka julija na čakanju, saj jim po odpovedi pogodbe s strani največjega kupca konec junija niso mogli zagotoviti dela. Po stečaju bo brez zaposlitve skupaj ostalo okoli 350 zaposlenih, a bi marsikateri od njih zaradi ugodnih razmer na trgu dela lahko hitro našel novo zaposlitev, za nekatere pa bi se delo lahko našlo tudi v morebitnih zdravih jedrih propadlega podjetja.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.