04:57, pet, 19. Apr

Upravna enota Maribor izdala že več kot 23 tisoč biometričnih osebnih izkaznic





Biometrično osebno izkaznico lahko pridobijo vsi državljani Republike Slovenije. Obvezna je za polnoletne državljane s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki nimajo drugega osebnega dokumenta s fotografijo, ki ga je izdal državni organ. Osebna izkaznica je javna listina, s katero državljan Republike Slovenije izkazuje svojo identiteto in državljanstvo ter lahko potuje v določene države.

Biometrične osebne izkaznice izdajajo upravne enote od 28. marca 2022. Dosedanjih veljavnih osebnih izkaznic ni treba zamenjati. Vse obstoječe osebne izkaznice se lahko uporabljajo do poteka njihove veljavnosti. To velja tudi za osebne izkaznice s trajno veljavnostjo po dopolnjenem 70. letu starosti, navajajo na spletni strani Vlade RS. Previli smo, koliko omenjenih izkaznic so do zdaj izdali na UE Maribor.

Od aprila 2022 do konca februarja 2023 smo na UE Maribor izdali 23.591 osebnih izkaznic

“Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o osebni izkaznici (Uradni list RS, št. 41/21) ter njegove spremembe in dopolnitve (Uradni list RS, št. 199/21) so se pričele uporabljati z dnem 28. 3. 2022, s tem datumom pa so se pričele izdajati tudi nove biometrične osebne izkaznice. Od meseca aprila 2022 do konca meseca februarja 2023 smo na Upravni enoti Maribor izdali 23.591 osebnih izkaznic,” je za lokalec.si pojasnila Nika Pozeb Kolenc, vršilka dolžnosti načelnika UE Maribor.

V poletnih mesecih je pričakovati gnečo na okencih

V poletnih mesecih oz. v času dopustov je vedno večje število strank oz. vlog za izdajo osebnih dokumentov. V mesecu juniju in juliju poteče mesečno cca. 1500 osebnih izkaznic, k temu je potrebno dodati tudi vloge za osebne izkaznice državljanom, ki niso imeli veljavnih osebnih izkaznic, še za naš medij pojasnjujejo na UE in dodajo: ” V poletnih mesecih, ko je zaradi koriščenja letnih dopustov tudi manjše število uslužbencev, je pričakovati gnečo na okencih, čeprav bo tukajšnji upravni organ v letošnjem letu tudi v poletnih mesecih zagotovil nemoteno poslovanje Krajevnih uradov (vsaj enkrat tedensko).”

Predlagajo, da pravočasno podate vlogo novo osebno izkaznico ali potno listino

Nika Pozeb Kolenc, vršilka dolžnosti načelnika UE Maribor, glede na vse navedeno strankam predlaga, da preverijo veljavnost svojih osebnih dokumentov in pravočasno podajo vlogo za novo osebno izkaznico ali potno listino: “Upravna enota Maribor ima uradne ure za sprejem vlog za osebne dokumente vsak dan, na krajevnih uradih pa po urniku, objavljenem na spletni strani Upravne enote Maribor, zato strankam svetujemo, da se predhodno naročijo oziroma da se na sedežu upravne enote zglasijo ob torkih in četrtkih, ko ni takšne gneče oziroma na krajevnih uradih po urniku. Ob tem pripominjamo, da lahko stranke osebne dokumente uredijo na katerikoli upravni enoti v Sloveniji.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.