13:58, čet, 18. Apr

Urbact nedavno objavil zadnji razpis v tem programskem obdobju





Evropsko sofinancirani program Urbact, za katerega je v Sloveniji pristojno ministrstvo za okolje in prostor, je nedavno objavil zadnji razpis v tem programskem obdobju. Gre za razpis za nova akcijska omrežja, v katerih evropska mesta iščejo rešitve za pogoste urbane izzive, v njem pa lahko sodelujejo vse slovenske občine.

maribor iz luftaKot so ta teden pojasnili na uvodnem info dnevu v Mariboru, v omrežjih sodeluje do deset partnerskih mest oziroma občin iz različnih evropskih držav, ki lahko izmenjujejo izkušnje in se učijo ena od druge. Partnerji v okviru dveletnega sodelovanja na mednarodni in lokalni ravni razvijajo celostne akcijske načrte, s katerimi naslovijo pereče probleme.

Ob tem so deležni strokovne podpore s strani vodilnega strokovnjaka, ki strokovno usmerja delo omrežja, na voljo pa so jim tudi različne oblike usposabljanj in podpore v strani programa. Novost tokratnega razpisa je, da bodo lahko partnerska mesta manjše rešitve preizkusila v obliki pilotnih aktivnosti.

Občine imajo s sodelovanjem v omrežju možnost oblikovati partnerstvo na lokalni ravni, s pomočjo katerega vzpostavijo kakovosten dialog z lokalnimi deležniki na določeno temo, skupaj razvijajo nove rešitve in oblikujejo akcijske načrte.

Urbact je med leti 2014 in 2018 financiral že 20 akcijskih omrežij, ki so združevala 205 mest iz vse Evrope. S pomočjo njihove metode so ta mesta v okviru lokalnih skupin usposobila lokalne deležnike za sooblikovanje celostnih akcijskih načrtov.

V več kot 66 odstotkih mest so pripravljene celostne akcijske načrte sprejeli mestni oziroma občinski sveti, skoraj polovica jih je zagotovila sredstva za izvajanje načrtov in več kot 80 odstotkov je načrte že začelo izvajati.

V začetku decembra so potrdili novih 23 projektov, v katerih sodelujeta tudi Mestna občina Ljubljana in občina Idrija. Prestolnica bo vodila omrežje na temo Čebelje poti, v Idriji pa bodo dobro prakso prenašali iz nemškega mesta Altena.

V Ljubljani si poleg izmenjave izkušenj in iskanja skupnih rešitev od projekta obetajo vzpostavitev trdne mreže mest z urbanim čebelarjenjem, kar bi omogočalo oblikovanje skupnih razvojnih vizij in medsebojno pomoč na tem področju tudi v bodoče.

Idrija se je pridružila manjšim evropskim mestom, ki se bodo osredotočila na razvijanje intervencij, ki temeljijo na lokalnih zmožnostih. Njihov cilj je zaustaviti in izboljšati dolgotrajno nazadovanje teh mest na družbenem, gospodarskem in okoljskem področju.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.