16:16, pet, 29. Mar

Urgentni center Maribor: “Kmalu bodo začele padati prve žrtve. Vstopamo v scenarij Bergamo. Rešitve sploh več ne vidim.”





Pritisk na bolnišnice je vse večji. Zdravstveni delavci so vidno izčrpani in se borijo z zadnjimi atomi moči. Kadra je premalo. Že v normalnih razmerah je bilo delo ponekod precej težavo, zaposleni so bili obremenjeni, danes je situacija neprimerljiva. 

Obiskali smo urgentni center UKC Maribor, kjer smo se na lastne oči prepričali, da so čakalnice nabito polne. Čuti se strah, stiska zaposlenih, ki več ne vidijo rešitve. Skrbi jih, da ne bi zmogli pomagati vsem. Je prepozno? Kaj lahko pričakujemo prihodnje dni?

Govorili smo z vodjo urgence UKC Maribor Gregorjem Prosenom, ki nam je dejal: “Naval pacientov je takšen, kot še ni bil nikoli. Kmalu bodo začele padati prve žrtve. To je meja, kjer stvari postanejo absolutno nevarne. Se bojim, da vstopamo v scenarij Bergamo. Moramo priznati, da so vse rokavice padle: kdorkoli zna pisati, nositi, risati, je dobrodošel, vse smo uporabili.”

“Pozivam družbo, da se zresni. Če smo čisto pošteni, je zdaj tako prepozno. Zdaj, kar je, je. Ne vem, če se še da kaj, sedaj se samo še gasi eksplozija, ki je vsak dan večja. Bolnišnične kapacitete bodo kmalu zapolnjene,” nam pove v nadaljevanju.

“Rešitve sploh več ne vidim”

Pojasni tudi, da pregledov ni nič manj kot zadnja leta, a tedaj ni bilo okuženih, ki polnijo postelje.

Jasno je, da bo oskrba na nižjem nivoju, saj je rok za delo premalo. Zato na tem mestu v UKC Maribor pozivajo, da upoštevate ukrepe in bodite prihodnje tedne še dodatno previdni, tako v prometu kot tudi pri dodatnih aktivnostih. V preteklih letih je bila pogosta praksa, ko so ljudje obiskovali urgenco s stanji, s katerimi lahko počakajo na osebnega zdravnika, na tem mestu dodatno prosijo, da urgenco obiščejo tisti, ki pomoč zares potrebujejo takoj.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.