18:13, pet, 19. Apr

Urški Repolusk svetniki zavrnili odlok o ustanoviti kabineta županje





Županja Ruš si je po vzoru velikih mest, kot sta Maribor in Ljubljana, želela umisliti kabinet županje. Na zadnji seji so tej ideji nasprotovali občinski svetniki in ji zavrnili odlok o ustanovitvi kabineta županje. Svetniki so opozorili, da je potrebno biti racionalen pri trošenju denarja in da v proračunu ni prostora za luksuz in nepotrebnim trošenjem denarja. Županja jim je odvrnila, da bo tako občina delovanja bolje.

Županja Urška Repolusk

Županja si torej želi kabinet županje, to pa opravičuje s tem, “da si želimo da bi bila naša občinska uprava učinkovita, racionalna in fleksibilbna. Da bi imeli dober nadzor znotraj sebe, smo se lotili te spremembe.” Poraja se vprašanje, če je županja torej po dobrih dveh letih ugotovila, da ne delujejo dovolj dobro. Svetniki Ruš so mnenja, da gre za nepotreben strošek. Martin Lesjak iz SD je na seji poudaril, da imajo v Občini Ruše že tako ali tako izjemno veliko zaposlenih na občana, glede na prebivalce, sploh če se primerjajo z bližnjim Lovrencem na Pohorju. Lesjak se je pri tem glasovanju sicer vzdržal, le 5 svetnikov je predlog odloka sprejelo, 10 jih je glasovalo proti, nekaj pa je bilo vzdržanih.

Druge občine tega ne potrebujejo 

Glede na to da gre za manjšo občino, smo o tem povprašali tudi župana Občine Hoče-Slivnica Marka Soršaka, ki se glede na prebivalstvo lahko primerja z Rušami, ta pa nam je odgovoril: “O tem v tem trenutku ne razmišljamo.” 

Ireno Kukovec Stajan iz Neodvisne liste #SKUPAJ je zanimalo, kje si se lahko pokazalo uspešnejšega delovanja občinske uprave v bodoče in kje so bile do doslej šibke točke. Županja se je konkretnemu odgovoru izognila in povedala: “Kar zadeva analize delovnih nalog. Analiza se je delala na na nivoju vodstva, skupaj s kadrovnikom. Naredili smo popis vseh del posameznikov, videli kaj oz. kje se zadeve podvajajo in, bom rekla, bi bile racionalnejše zdaj v bodoče, ko se bo delala sistemizacija, bomo te naloge na posamezna delovna mesta tudi razdelili.”

Ne vidijo dodane vrednosti

Največ svetnikov je proti glasovalo zaradi finančnih posledic. Gre za precej pomembna delovna področja, ki so izven dveh organiziranih enot, o svoji ugotoviti še pove Irena Kukovec Stajan. Bojana Muršič iz SD svoje mnenje pove:” Ne vidim dodane vrednosti temu odloku, ki ga pripravljate.” Mihael Kranjčevič, prav tako iz Neodvisne liste #SKUPAJ, pa je dodal: “Narejenih je bilo že kar nekaj reorganizacij in niti ena ni bila cenejša, kot tista verzija, ki je bila prej.”

Večina koalicije torej svoje županje pri nameri sprejetja odloka in ustanovitvi kabineta županje in režijskega obrata, ni podprla. Prav tako je o njenih željah po lastnem kabinetu podvomila opozicija. Darko Knez iz ZA – Združena akcija je na seji povedal: “Kot sem razumel iz te razlage je torej do zdaj občinska uprava delovala slabo, zato zdaj sprejemamo novo organizacijsko shemo.”

Dobra stvar te točke pa je, da je očitno županja sama ugotovila, da so v minulih dveh letih delali slabo. Je imela čas za samorefleksijo pri slabi realizaciji projektov, saj niso porabili kar milijona evrov? Več kot očitno je ugotovila, da so neučinkoviti, glede na to, da jim ostalo toliko neizkoriščenega denarja.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.